Welkom bij mijn eerste blog. Ik ben erachter gekomen dat er veel behoefte is aan steun en vooral erkenning.
Ik ben zo’n twintig jaar geleden gediagnosticeerd met een dysthyme stoornis. Voor sommigen misschien herkenbaar, anderen denken misschien what the f*** is dat?
Dysthymie staat ook wel bekend als een chronische depressie. Dit houdt echter niet in dat je continu depressief bent; juist niet! Wat is het dan wel? Nou, het is een psychische aandoening die je emoties en je denken beheerst. Je zit eigenlijk altijd onder de normale norm van gelukkig zijn. Dit resulteert in het altijd eeuwige gevoel van ‘mwah’. Alles kan altijd beter, het glas is altijd halfleeg. De kraan is onvindbaar, al denk je eens in de zoveel tijd ineens even ‘hee, het glas is halfvol!’
Doordat je humeur altijd wat aan de lage kant zit, kom je jammer genoeg standaard dichter bij een depressie in de buurt. Eén druppeltje uit je toch al halflege glas en daar ga je weer.
Het grote verschil met een ‘normale’ depressie is dat dysthymie chronisch is en dus niet te genezen valt. Het wordt om die reden ook pas gediagnosticeerd op het moment dat je minimaal twee jaar last hebt van je halflege glas.
Iedereen die in deze situatie zit, snapt dat het erg vermoeiend is als je al twee jaar aan het zoeken bent naar die kraan. Zeker als je er dan achter komt dat je ziekte niet te genezen is, oftewel: je zal de kraan nooit vinden. Je moet zelf gaan vechten en accepteren dat je glas nooit voller zal worden dan die nu is.
Voor mij is het dus zo’n twintig jaar geleden dat mijn ziekte bekend is geworden. Zoals de meeste mensen zullen doen ga je googelen om lotgenoten te vinden. Dan besef je dat dysthymie zo onbekend is en dat de sites die bestaan vooral over depressie gaan. Waar ik zelf vooral tegenaan liep is dat dit niet genoeg hielp en het voor mij ook niet duidelijker werd. Ja, een depressie lijkt erop maar bij een depressie is er nog zicht op verbetering. Dysthymie is eigenlijk niet te genezen… Dit betekent voor mij dat de verhalen en ervaringen niet hetzelfde zijn. En logisch ook, want elke depressie is al voor iedereen anders!
De reden dat ik ben gaan bloggen is vooral ook om wat meer bekendheid te geven aan dysthymie en andere mentale aandoeningen, zodat hopelijk het taboe wat meer doorbroken wordt. Daarnaast hoop ik dat meer mensen erover gaan nadenken en inzien wat het inhoud om een mentale ziekte te hebben en wat dit inhoudt voor de persoon zelf en de omgeving. Het belangrijkste vind ik vooral om mijn ervaringen te delen en te laten zien waar ik zoal tegenaan loop.
Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!
Heel herkenbaar inderdaad. Ik heb de diagnose rond mijn 18e gekregen en dat is nu ook al 23 jaar geleden. Nu pas krijg ik medicatie om mijn stemming wat op te krikken….
Ik merk dat mijn dat toch goed doet. Het onder niveau qua stemming is nu toch een magere voldoende.
Voor mij is dat een enorm verschil!
Ik weet niet of jij ook medicatie krijgt maar zo niet dan is dat misschien een overweging waard?
Het haalt het zware er een beetje af wat voor mijn een hoop scheelt qua energie.
Hey Annemarie,
Sinds een jaar ben ik ook begonnen met medicijnen. En het haalt inderdaad de scherpe randjes eraf!
Dank je wel voor je mooie reactie
Wat goed dat je hierover schrijft! Ik vind het heel erg leerzaam. Het lijkt me iets heel heftigs, maar het lijkt me daarnaast ook heel lastig dat er zo weinig over bekend is. Als je tegen anderen zegt dat je depressief bent, hoef je vaak niets meer uit te leggen, maar dat ligt hier toch anders.
Lees een van mijn persoonlijke blogs: Even huilen misschien?
Beste Naomi,
Dat is het inderdaad, vandaar dat ik ook begonnen ben met een blog. Hoop dat het andere met psychische problemen al dan niet dysthymie kan helpen en steun geeft door mijn ervaringen.
Grtjs A.
Wat fijn hoe je hierover schrijft! Ik kreeg de diagnose toen ik een jaar of 15 was, op mijn 18e verdween hij van de lijst… Maar of het ooit is weggeweest? Je omschrijving van het glas wat halfleeg is terwijl je de waterkraan niet kan vinden, is in elk geval enorm treffend!
Wat fijn dat het herkenbaar is!
Bij jou is het vroeg gediagnosticeerd dat hoor je niet vaak… wat zal dat moeilijk zijn geweest… Hoop dat je meer herkenbare momenten en eventueel tips uit mijn blog kan halen.
Mocht je vragen hebben of dingen waar je mee zit kan je dit delen en kunnen we het er samen over hebben:)
Grtjs A.
Ik vermoed dat ik al jaren dysthymie heb. In 2017 kreeg ik daar een flinke depressie overheen. Nu in 2020 heb ik verschillende therapieën gehad, en ben nu nog bezig met schema therapie. Ik vind het loodzwaar en erg moeilijk. Je moet als gezonde volwassene je kwetsbare kind troosten en geven wat je als kind van je ouders gemist hebt. Maar wat als je de gezonde volwassene niet geloofd, en jezelf steeds maar de schuld blijft geven? Of dat de schreeuw van de straffende ouder de gezonde volwassene weg blaast? Steeds merk ik dat ik weer terug zak in de depressie, en steeds probeer ik mezelf er weer uit te knokken. Intussen ben ik zo moe, zooo moe.
Beste Antoinet,
Wat een heftig verhaal!
Daarnaast heel herkenbaar. Mag ik vragen of je aan antidepresiva zit of heb je er ooit over nagedacht om ermee te beginnen?
Verder herken ik veel in je verhaal het heeft bij mij ook lang geduurd en de g schemas die werkte voor mij totaal niet… veel te heftig en te moeilijk. Heb je dit ook aangegeven bij je therapeut?
Mocht je ervoor open staat het boek patronen doorbreken heeft mij vooral meer achtergrond gegeven over wat er precies in me hoofd gaat en ook hoe ik mijn gezond volwassen moet geloven.
Ik hoop dat je ook eens een kijkje neemt op me blog daar beschrijf ik meer herkenbare momenten.
Het lukte mij niet om in te loggen maar ik wilde wel graag op je reageren vandaar op deze manier.
Grtjs A.
Bedankt voor je reactie A. Ik heb sinds de depressie die in 2017 verschillende AD gehad. Op dit moment slik ik 60mg Duloxetine. Het zorgt ervoor dat ik niet meer zo diep ga. De psychiater zegt dat ik me door de therapie beter moet gaan voelen. Ik heb wel eens dysthymie genoemd, maar dat wordt niet bevestigd. Het boek patronen doorbreken heb ik gelezen. Het heeft mij veel inzicht gegeven. Het is al een tijdje geleden dat ik het gelezen heb. Zal hem binnenkort nog een keer lezen. Ik ga je blog lezen. Nogmaals bedankt voor je reactie.
Hey Antoinet,
Mooi om te horen dat je het boek hebt gelezen, wie weet helpt het om het nogmaals te lezen. Zelf heb ik per week 1 onderdeel behandeld en dit ook meegenomen in mijn therapie. Mijn psycholoog stond er voor open en heeft me geholpen bij de moeilijke opdrachten als ik vast liep. Ik neem aan dat een psychiater hier ook voor open staat.
En ik geloof er ook in dat therapie moet helpen. Echter heb ik in het verleden ook therapie gehad die mij niet hielp. Nadat ik dit aangaf ging ik samen met de therapeut op zoek naar andere soorten therapie wat bij mij wel hielp!
Het labeltje Dysthymie is niet het belangrijkst, het belangrjkst is wel de therapie.
Het belangrijkste verschil in de therapie vind ik zelf dat met een depressie is therapie bedoeld om je beter te voelen en met dysthymie gaat het meer over jezelf accepteren en je dalen beter op te vangen…
Grtjs A
Duidelijk verhaal, k weet nu sinds 3 weken dat ik dysthymie heb en ben het gaan op zoeken. Gelijk zakte de moed me in de schoenen toen k zag staan het is chronisch en de gedachten ja en nu!?
Ik gaf het aan bij me psycholoog en die gaf gelijk de reactie het gaat wel weer over en merkte dat ik gelijk de aanval in ging van nee, je kan het verminderen, maar zal nooit verdwijnen. Nu heb ik de optie om med te nemen, maar door suïcidale gedachten zie ik daar nog van af.
Vind idd nadeel dat je praktisch niks hoort hier over, alleen maar depressie, terwijl er toch verschil in zit. Goed dat je hier over blogt!
Dank je wel voor je reactie Jettie! Blij ook dat je er steun in terug vind!
Het klopt wel dat therapeuten zeggen het gaat over. maar mijn ervaring is dat ze dan bedoelen je leert ermee te leven….
Ik ben zelf ook met medicijnen begonnen in een iets betere periode, bij mij waren gelukkig de zelfdoding gedachtes niet erger geworden!
Ik weet niet of je ooit heb gehoord van depressie community. hier kom je meerdere mensen tegen met zowel depresse als dysthymie. Misschien is het ook iets voor jou!
Groetjes en sterkte!
A,