Leren omgaan met autisme

Ik weet alweer zes jaar dat ik autisme heb. Ik ging samen met mijn ouders op gesprek omdat ik moeite had met samenwerken. Vanaf dat moment voelde ik me een mislukt stukje afval. Ik voelde me het meisje dat niet kon samenwerken en sloot me af voor anderen. Ik moest twee keer in de week naar de ggz, daar hielpen ze me met weerbaarheidslessen en om beter te leren samenwerken. Veel mensen die me daar behandelden hadden door dat er iets met me was en dachten aan autisme. Ik moest een week later een IQ-test en wat andere testjes doen. Uit die test kwam dat ik PDD-NOS had.

Toen ik het te horen kreeg, moest ik huilen. Ik voelde me heel anders en heb vaak gedacht: hoe zou het zijn om geen autisme te hebben? Als ik nu aan mijn vrienden vertel dat ik autisme heb, zeggen veel mensen dat ze het echt niet aan me zien of merken. Dat vind ik best wel fijn om te horen, maar soms ook wel heel moeilijk. Ik voel me helemaal geen autist, maar gewoon Sabine.

Ik vind het lastig om met mijn autisme om te gaan, maar ik heb veel steun aan mijn beste vriendin en familie. Ik voel me veel beter nu en ben eigenlijk best blij dat ik het ‘stempel’ autisme heb gekregen. Nu weet ik waar het vandaan komt en hoe ik ermee om kan gaan.

Ik wil iedereen die autisme heeft, meegeven dat je altijd jezelf moet blijven en je vooral niets aan moet trekken van wat andere mensen over je zeggen. Mensen zullen stomme opmerkingen maken, maar daar word je sterker van. Dat heb ik zelf ook meegemaakt, ik werd er vroeger mee gepest op de basisschool. Ik wil mijn familie en in het bijzonder mijn beste vriendin bedanken dat ze me zo hebben gesteund. Dank jullie wel!

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!