Hoe ik leerde zwemmen

‘Het leven is de zee. Wij reiken je de zwembandjes aan, maar uiteindelijk moet je toch zónder leren zwemmen…’

Dit zei één van mijn behandelaren zo’n twee jaar geleden tegen mij. Tegen ons, er was een gesprek met beide psychiaters die mij ondersteunen en met mijn lover erbij.

Ik heb daarvoor en ook daarna nog erg zware periodes meegemaakt. Jarenlang heb ik onder water geleefd. Met een zware deken over mij heen, een onecht gevoel over mijzelf en de wereld. Sinds ongeveer maart dit jaar heb ik het gevoel dat de langdurige therapie zich begint uit te betalen. Wat een verschil.

Ik kan en durf nu voluit te zeggen dat 2017 het jaar was van mijn herstel. Het emotionele herstel. Ik heb nog steeds therapie maar veel minder frequent.
Natuurlijk, ik ben nog steeds kwetsbaar en wat dan zó fijn is, is dat ik die bandjes nog steeds af en toe mag gebruiken. Ik merk alleen dat ik ze vaak niet meer nodig heb; ik wil en kan het zelf. Het lukt me nu steeds beter om het leven te kunnen doen. Al is mijn leven klein en simpel. Ondanks soms een heftige zee, ondanks tegenwind.

Ik ben trots op mijn niet opgeven. Ik kan steeds beter voelen wat er wel is, wie er wel zijn. Mijn wind mee. Daar zal ik altijd dankbaar voor zijn, voor die mensen, die mét mij nooit hebben opgegeven.

Het heeft even geduurd, maar na tientallen jaren kan ik eindelijk een beetje zwemmen.
Ik ben dankbaar voor 2017 en heb veel hoop voor 2018.

Mijn twitter-pagina: Klik hier.

Lees ook:

  • meisje dat wazig kijkt

    Al vanaf mijn elfde lijd ik aan dissociatie. Ik was mee op schoolkamp in groep 7, we lagen 's avonds met zijn allen op een grote slaapzaal, ik probeerde te slapen. Ineens leken alle stemmen van de pratende kinderen om…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer