Krijg ik wel een kans?

Krijg ik wel een kans?

De laatste tijd lijkt er zoveel meer openheid te zijn over depressie. Reclames op tv, programma’s, spotjes op het internet, YouTubers die er open over zijn, scholen die er berichten over plaatsen. Maar als je er echt mee te maken hebt en er middenin zit, valt die openheid en het begrip toch allemaal wel heel erg tegen in mijn ogen. En ik heb iets meegemaakt wat ik graag met jullie deel.

Ik ben anderhalf jaar geleden gestopt met mijn HAVO. Ik kon het op dat moment niet meer aan en ik ben nooit gelukkig geweest op die school. Ik baalde natuurlijk ontzettend dat ik geen diploma had, maar ik wist dat ik naar het MBO kon met mijn overgangsbewijs. Ik heb die stap nooit durven zetten tot een paar maanden geleden. Ik heb me opgegeven voor een studie die ik echt met heel mijn hart zou willen volgen en waarvan ik denk dat het een mooie frisse start kan zijn.

Toen ik een tijd geleden aangenomen werd, kon ik mijn geluk helemaal niet meer op. Tuurlijk, ik ben mega bang en zenuwachtig over wat me te wachten staat. Elk moment dat ik er aan denk, breekt het zweet me uit en soms wil ik me het liefst weer uitschrijven. Maar ergens heb ik ook wel heel erg veel zin om weer te gaan studeren. Om iets te gaan doen waar ik ook echt een toekomst in zie. Helaas waren er mensen die het nodig vonden om een beetje roet in het eten te gooien.

Ze wilden me op mijn studie graag leren kennen om te kijken wat voor hulp ze me eventueel volgend jaar kunnen bieden om mij te ondersteunen. Het leek mij een goed idee, dus we maakten een afspraak. Ik ging vol goede moed naar de afspraak, liep die school binnen en dacht: Yes, volgend jaar loop ik hier elke dag en dan studeer ik echt.

Ik meldde me aan bij de balie en bleef rustig wachten tot ze me kwam halen. Ik ging gespannen zitten en toen het gesprek begon had ik meteen al door dat dit niet bedoeld was om mij alvast te leren kennen voor volgend jaar, maar om te zorgen dat ik deze studie niet ging doen.

Anderhalf uur lang heb ik alleen maar negatieve dingen over mezelf aan moeten horen. ‘Je bent er nog niet klaar voor, je bent nog niet genezen’. ‘Als je niet voor jezelf kan zorgen, waarom wil je dan in de zorg gaan werken en voor andere zorgen’. ‘Als je je down voelt en er zo bij loopt gaan mensen je vast weer pesten’. ‘Weet je wat voor invloed het wel niet op onze patiënten heeft als jij niet lekker in je vel zit’. ‘We denken dat het beter voor je is dat je je HAVO afmaakt’. 

En ik maar vertellen dat ik dit echt met heel mijn hart wil en dat ik er wel klaar voor ben en niet terug wil naar de HAVO, maar er werd absoluut niet naar geluisterd. Er werd zelfs als reden bijgehaald dat mijn hobby’s paardrijden en zingen zijn, en dat doe je niet met andere mensen. Dus kan ik niet met mensen omgaan. Toen ik tijdens het gesprek tranen kreeg zeiden ze, ‘We zien dat je emotioneel word, maar je moet begrijpen dat je in je studie nog veel moeilijkere gesprekken moet gaan voeren die je dan al helemaal niet aankan.’

Hoe blij en vrolijk ik naar binnen was gelopen, zo down en verdrietig ging ik weg. Ik heb drie uur lang op een bankje gezeten in the middle of nowhere. Ik had duizenden rare gevoelens en gedachten waar ik geen raad mee wist. Ze hadden me in anderhalf uur tijd echt gesloopt.

Nu we een paar dagen verder zijn kan ik er gelukkig al iets anders naar kijken. Het raakt me nog steeds heel erg. Ik wil een nieuwe stap in mijn leven zetten, omdat ik er klaar voor ben. En niemand anders bepaalt dat voor mij. Niemand anders bepaalt mijn leven voor mij. Ik wil voor een keer zelf de touwtjes in handen hebben. Het lijkt wel of ik me overal moet verantwoorden voor het feit dat ik labels heb. Afgekeurd voor mijn rijbewijs, dingen niet mogen doen op school, werkgevers die lastig doen, krijg ik ergens wél een eerlijke kans??

Er lijkt zoveel openheid te zijn, maar eigenlijk valt het vies tegen. Ik vind het zo erg om te zien dat mijn vriendinnen die ook dsmmeisje zijn zoveel moeite hebben om hun leven op te pakken omdat je zo vaak weer de grond in wordt getrapt. En dit is daar een van mijn voorbeelden van.

Gelukkig heb ik er met mensen over kunnen praten en ga ik de studie nu toch gewoon volgen. En ik ga laten zien hoe goed ik voor mensen kan zorgen en dat ik dit aankan. Ik ga er voor de volle 100% voor!

Hebben jullie wel eens het gevoel gehad dat je werd tegengehouden om iets te doen, omdat andere mensen beter dachten te weten wat jij aankon? Ik ben heel benieuwd…

Lees ook:

 • Schrijven over angst

  Een ieder is weleens bang. Bang voor een nieuwe schooldag, een sollicitatiegesprek, een eerste date en ga zo maar door. Angst is goed; het zorgt dat je alert bent in situaties. Maar bij mij beheert angst (vaak) een groot gedeelte…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

8 reacties

 1. Absoluut… van beperkt in wat ik wou, tot gepusht in wat ik helemaal niet kon… ouders die wilden dat ik mbo 4 ging doen, terwijl mn wiskunde heel slecht is, en ik aan niveau 3 genoeg had voor wat uk wou….

  1. Precies ! Ik heb precies hetzelfde, jarenlang gepusht om de havo af te maken. Eindelijk gekozen om mbo te gaan doen, omdat ik dat zelf heel graag wil. En dan krijg je dit…
   Ik hoop dat je nu doet wat je leuk vind! ♥️

 2. Misschien niet een heel goed voorbeeld. Maar ik zat al in het 4de jaar van een HBO commerciële opleiding. Ik zat destijds niet lekker in mijn vel en ik liep veelal rond met vragen in mijn hoofd van is dit wel de branche waarin ik later in wil gaan werken. Ik moest nog afstuderen en had de moed bijeen verzameld voor een afstudeerstage. En ik had iets gevonden maar had wel mijn twijfels. Vervolgens kreeg ik mijn stagebegeleider te spreken die mij ook heel erg naar beneden had gehaald. Hij zag aan me dat ik niet lekker in mijn vel zat en niet wegliep van het zelfvertrouwen. In plaats van mij te steunen in de keuzes. Bekritiseerde hij of ik wel moest doorzetten. En of ik misschien niet beter de zorg in kon gaan. Daar was ik meer een type voor. En ik help ontzettend graag mensen. Maar moet je dan perse de zorgkant op. In mijn ogen niet. Het was voor mij de stap naar psychologische zorg. Omdat ik toen brak. Maar achteraf had hij me beter kunnen steunen in wat ik wilde dan dat ik me helemaal klote ging voelen.

  1. Snap ik heel goed! Mensen denken vaak beter te weten dan jijzelf wat je wel en niet moet doen…. waardoor ze je juist alleen maar naar beneden halen… Erg jammer…

 3. Een paar keer dat ik wist wat ik wilde en hun ongelijk bewees. Ik ben ook een paar keer gestopt terwijl ieder ander dat een slecht idee vond. Mijn onderbuik heeft altijd gelijk, tenminste als het over mijn eigen keuzes gaat.

  Ga voor wat je wil . En mocht het later toch niet blijken te zijn wat je wil, stop daar net zo hard mee. Het is jouw leven.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Kapper

 4. Heel herkenbaar! En toch, laat je niet kisten! Jij weet uiteindelijk het allerbeste wat jij wel en niet kan, en als jij dit wilt, dan kun jij dit, mét de ondersteuning die je nodig hebt en ook volgens mij gewoon zou moeten kunnen krijgen.

  Jouw leven, jouw keuzes. Doe wat goed voelt voor jou!

 5. Herkenbaar! In mijn derde jaar mocht ik bijna niet verder met mijn studie verpleegkunde. Ik heb toen alles op alles gezet om toch verder te kunnen gaan en met succes: ik ben cum laude afgestudeerd en had direct na mijn afstuderen een baan. 🙂 Dus laat je niet klein maken door de ontmoedigingen en meningen van mensen om je heen, zeker niet die mensen die kijken naar jouw labels in plaats van naar jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.