Kiezen voor het leven

Kiezen voor het leven

Kiezen voor het leven, het klinkt zo eenvoudig. Alsof je even bedenkt wat je nog moet halen in de supermarkt, of wat je nog even in huis moet doen voordat je to-do-list afgewerkt is.

De werkelijkheid is echter anders. Het is zwart, duister en bovenal ongelooflijk eng. Als je al jaren jezelf enkel maar kapotmaakt, omdat je niet beter weet, hoe kun je dan opeens compleet het tegenovergestelde doen? Als je al jaren gewend bent om jezelf te haten en iedere millimeter van je lichaam als een ding ervaart, hoe zorg je dan goed voor jezelf en voor je lichaam?

Als je gewend bent om enkel maar jezelf kapot te maken, om te handelen naar alle duisternis in je eigen hoofd, hoe kies je dan voor het leven? Als het zo normaal geworden is om jezelf te haten, om jezelf te vertellen dat je niets waard ben, omdat anderen dat vroeger altijd zeiden, hoe kies je dan voor het leven? Als je zo gewend bent om niet te voelen, niet te zijn, er vooral niet te zijn, hoe kies je dan voor het leven?

Afgelopen vrijdag koos ik voor het leven. Ik schreef erover, omdat ik op die dag symbolisch een beetje doodging en daarmee mezelf de kans gaf om te herrijzen als een feniks uit de as. Ik koos voor het leven en deed daarmee de deur dicht richting kiezen voor de dood. In ieder geval voor nu, in ieder geval tot het moment dat ik alles geprobeerd hebt en niets meer werkt.

Ik heb gekozen voor het leven, maar als ik eerlijk ben, weet ik niet eens wat dat is.

Kiezen voor het leven, weet jij wat dat is?

Lees ook:

 • Herbeleven om te leven

  Sinds kort heb ik de diagnose PTSS. Ik vind het lastig om te accepteren, want zo erg is het toch allemaal niet? Het voelt alsof het allemaal mijn eigen schuld is. Als ik bepaalde dingen…

 • Meisje kijkt naar de zee

  Hallo allemaal, ik ben Tessa, sommigen zullen mij vast herkennen van mijn blog op instagram. Ik heb sinds mijn zeventiende levensjaar de diagnose McDD. Het vermoeden van autisme was al op jonge leeftijd uitgesproken, maar…

 • Opnieuw leren leven

  Soms weet ik niet meer of ik al zo was, of dat ik zo geworden ben. Zo verlegen, zo gevoelig voor prikkels, zo angstig, zo mensenschuw. Zat het altijd al in me en was het…

3 reacties

 1. Zoveel herkenning hierin, een moment waarop je kiest voor leven, in plaats van stoppen. Stoppen met vechten, proberen, strijden. Soms stop ik een middag en lig ik gewoon in bed te wachten tot de tijd voorbij gaat. Maar dan pak ik mezelf weer op en kies ik weer voor leven.. Het is een strijd..
  dank voor het delen

 2. Dat ik er mag zijn zoals ik ben en hoe ik me voel… Dingen kan doen die me blij maken… Contacten kan leggen met mensen van wie ik kan leren en van wie ik houd… Dingen meemaken waarna ik voel dat ik gegroeid ben…De lente ruiken in de lucht…. Bladeren hoor knerpen onder mijn voeten in het bos…

  Kiezen voor het leven is denk ik voor mij kiezen voor het (opnieuw) mogen ervaren van dit soort dingen.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: 7 januari 2018

 3. Jarenlang kiezen en proberen
  en denken te falen omdat oude gedachten weer opkomen..
  .. en dan ineens merken dat je ‘zomaar’ onbewust kiest voor lijfsbehoud of na een gevaarlijke situatie onwillekeurig en met opluchting denkt ‘ik had wel dood kunnen zijn!’.

  Plotseling voor een paar seconden de overlevingsdrang van anderen te begrijpen. Heel even zien waarom zij jou niet begrijpen.
  En dan beslissen dat je dit gevoel terug wil.
  Nogmaals kiezen voor het leven, nu je het ook kon zien.

  en er zij licht in de duisternis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.