Wat is vliegschaamte (schaamte vanwege CO2-uitstoot)

Table of Contents

Het Zweedse concept vliegschaamte belichaamt een echt 21e-eeuws fenomeen. Het is dat ijzige gevoel dat je krijgt als je een vliegtuig neemt, omdat je weet hoe slecht het voor het milieu is om te vliegen. Vliegschaamte is net als klimaatangst geen officieel psychisch probleem.

Het woord ‘vliegschaamte’ komt van het Zweedse ‘flugsham’ of ‘flygskam’ . Veel Noord-Europeanen hebben last van vliegschaamte vanwege het klimaat: ze reizen alleen via de grond. Het reizen per trein wordt daarom steeds populairder.

De Zweden behoren tot de frequente vliegers. Ze vliegen 7 keer meer dan de gemiddelde wereldburger. Terwijl de totale CO2-uitstoot van Zweden sinds 1990 met 24% is gedaald, is het luchtverkeer in die tijd met 61% gegroeid.

Een vooraanstaand schrijver in een populaire krant klaagde over “idiote levensstijl” van frequent vliegen en noemde het de “duurste zelfmoord in de wereldgeschiedenis”. Veel onderzoekers en kunstenaars reageerden daarop. Vliegen is voor hen geen alternatief meer. Een beroemde athleet, Björn Ferry, staat erom bekend alleen naar sportevenementen te gaan als hij er met de trein kan komen.

Ze realiseren zich dat ze niet verder kunnen gaan met het uitbreiden van de luchtvaart. Een Facebook-pagina over reizen per langeafstandstrein, in plaats van per vliegtuig, kreeg in een paar maanden tijd 30.000 volgers. De hashtag in Zweden is #jagstannarpåmarken: “Ik blijf op de grond”.

De trend verspreidt zich langzaam over de grenzen van Zweden, onder de internationale hashtag #flyingless. Ook in Nederland lopen verschillende initiatieven om mensen te bewegen tot ander reisgedrag. Zo voert de Jonge Klimaatbeweging campagne voor een duurzaam Europees transportbeleid. Onder de hashtag #ikreisanders pleiten ze voor alternatief vervoer ten opzichte van luchtvaart als dat voorhanden is.

Gerelateerde artikelen:

Tags:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer