Wat is kunstzinnige therapie (beeldend)

Table of Contents

Er zijn drie vormen van kunstzinnige therapie – beeldend, muziek, spraak & drama. Bij beeldende kunstzinnige therapie worden creatieve technieken gebruikt, zoals tekenen, schilderen, kleuren of beeldhouwen, om tot psychologische en emotionele inzichten te komen. Onder begeleiding van een kunstzinnig therapeut kun je de non-verbale boodschappen, symbolen en metaforen die in deze kunstvormen voorkomen “decoderen”, wat zou moeten leiden tot een beter begrip van je gevoelens en gedrag, zodat je verder kan gaan om diepere problemen op te lossen.

Kunstzinnige therapie helpt kinderen, adolescenten en volwassenen hun emoties te onderzoeken, hun gevoel van eigenwaarde te verbeteren, verslavingen te beheersen, stress te verlichten, angst- en depressieverschijnselen te verbeteren en met een lichamelijke ziekte of handicap om te gaan. Er is geen artistiek talent nodig om kunstzinnige therapie te laten slagen, omdat het bij het therapeutisch proces niet gaat om de artistieke waarde van het werk, maar om het vinden van verbanden tussen de gemaakte creatieve keuzes en waar je tegenaan loopt.

Zoals bij elke vorm van therapie bestaat de eerste sessie uit het praten met de therapeut over waarom je hulp wilt en leren wat de therapeut te bieden heeft. Samen maak je een behandelplan waarbij je een of andere vorm van kunstwerk maakt. Zodra je begint met creëren, kan de therapeut je proces volgen. Als je een kunstwerk hebt voltooid – en soms ook als je er nog aan werkt – zal de therapeut je vragen stellen.

Kunstzinnige therapie is gebaseerd op het geloof dat zelfexpressie door artistieke creatie therapeutische waarde heeft. Kunstzinnige therapie integreert psychotherapie en vorm van beeldende kunst als een volledige therapie, maar kan ook worden gebruikt in combinatie met andere vormen van behandeling.

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer