Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Wat is hersenstimulatietherapie

Hersenstimulatietherapie is een neurologische ingreep die gebruik maakt van elektroden of magneten in de hersenen of op de hoofdhuid om een aantal ernstige psychische stoornissen die niet succesvol reageren op veelgebruikte psychotherapieën en medicijnen te behandelen. Er zijn verschillende soorten hersenstimulatietherapieën, zoals elektroconvulsietherapie (ECT), nervus vagus stimulatie (VNS), repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS), magnetische aanval therapie (MST), en diepe hersenstimulatie (DBS).

Elektroconvulsieve therapie of ECT

ECT is de oudste en meest gebruikte procedure. ECT heeft oorspronkelijk een slechte reputatie als “elektroshocktherapie”. (Lees over de antipsychiatrie in de tijdlijn van de psychiatrie) De procedure is in de loop der jaren echter sterk verfijnd, en hoewel het nog steeds een therapie bij uiterste nood is, wordt het beschouwd als een veilige en effectieve behandeling voor ernstige gevallen van depressies die leiden tot levensbedreigende omstandigheden, zoals uithongering of zelfmoord.

ECT wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige depressie en depressie vergezeld van psychose die niet reageert op medicatie. Het kan ook worden gebruikt om bipolaire stoornis en schizofrenie te behandelen.

ECT wordt in een ziekenhuis uitgevoerd door een specialist, met behulp van een anesthesioloog en verpleegkundige. Voorafgaand aan de therapie krijgt de patiënt een spierontspanner en algemene verdoving. Door middel van elektroden geplaatst op de hoofdhuid wordt elektrische stroom door de hersenen gevoerd. Daarbij worden opzettelijk een soort epileptische aanval gecreëerd.

ECT-behandelingen worden meestal drie keer per week toegediend, met een duur van tien behandelingen. Na elke behandeling kunnen patiënten meestal binnen een half uur na het ontwaken hun normale activiteiten hervatten. Minimale bijwerkingen, zoals kortdurend geheugenverlies, zijn meestal tijdelijk, vooral nu er meer verfijnde technieken worden gebruikt om ECT toe te dienen. Vaak zijn na de behandeling nog vervolgafspraken en medicijnen nodig.

Lees meer over ECT

Andere hersenstimulatie

Andere hersenstimulatietherapieën die nog onderzocht worden op effectiviteit en veiligheid kunnen ECT in de toekomst wellicht vervangen. Deze andere hersenstimulatietherapieën zijn interventies die soms worden gebruikt om andere medische aandoeningen te behandelen, of ze zijn nieuw ontwikkelde therapieën, maar er moet meer onderzoek worden gedaan om hun effectiviteit en veiligheid bij de behandeling van psychische aandoeningen te bepalen.

(Repetitieve) Transcraniële Magnetische Stimulatie: TMS of rTMS
TMS en rTMS worden ook bestudeerd voor gebruik als een behandeling voor bepaalde soorten depressie. Net als ECT vereist rTMS geen invasieve chirurgie. Deze procedure maakt gebruik van magnetische pulsen, in plaats van elektrische stromen, om de hersenen te stimuleren en wekt geen epileptische aanval op.  TMS maakt ook gebruik van magnetische pulsen in plaats van stromen, maar veroorzaakt net als ECT een epileptische aanval.

Nervus Vagus Stimulatie (NVS)
VNS is een behandeling ontwikkeld voor symptomen van epilepsie en andere medische aandoeningen die ook kan worden overwogen voor moeilijk te behandelen depressie. VNS vereist dat een elektrisch apparaat chirurgisch onder de huid wordt geïmplanteerd om impulsen naar de hersenen te sturen.

Deep Brain Stimulation of Diepe HersenStimulatie (DBS)
Bij DBS worden elektroden chirurgisch geïmplanteerd in de hersenen en gecontroleerd door een generator geïmplanteerd in de borst. DBS is een procedure die oorspronkelijk is ontwikkeld om fysieke symptomen van de ziekte van Parkinson te behandelen, en wordt ook gebruikt om obsessief-compulsieve stoornis en depressie te behandelen. Er loopt onderzoek naar behandeling bij andere stoornissen, zoals anorexia. Lees meer over DBS.

Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    ADHD is niet te genezen. Behandeling is gericht op het verminderen van klachten. Vaak bestaat een behandeling uit een vorm van gedragstherapie en/of medicatie. Psycho-educatie Psycho-educatie is gericht op dat iemand zo veel mogelijk inzicht en kennis krijgt over ADHD.…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer