chewing and spitting

Wat is ‘chew & spit’ – chewing and spitting (CHSP)

Wat is CHSP

Het kauwen en vervolgens uitspugen van voedsel is een vorm van eetgestoord gedrag. Het idee van degene die kauwt en spuugt is om wel de smaak maar niet de calorieën binnen te krijgen. Dit gedrag komt vaak voor bij voedsel dat rijk is aan zout, suiker of vet, of om een andere reden door de eter beschouwd wordt als “slecht”.

Het effect van CHSP is vaak averrechts. Je kunt niet iets kauwen zonder daar wat van binnen te krijgen en dit soort junkfood heeft als eigenschap dat het makkelijk smelt in je mond, waardoor je alsnog meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt. Ook kun je voedsel in het openbaar niet zomaar uitspugen, wat leidt tot een hogere calorieën-opname of veel schaamte. Daarnaast heeft CHSP veel fysieke bij-effecten op je gezondheid, waardoor je juist aan kan komen.

Fysieke effecten van CHSP

Chew & spit is schadelijk voor je gezondheid. Problemen die je kan ondervinden door CHSP:

 • Maagzweren
  Het zien van het voedsel, de geur, het denken eraan en de smaak van het voedsel start de voorbereiding van je lichaam op het verteren van voedsel. Ook al wordt het voedsel niet ingeslikt, toch veroorzaakt CHSP deze reactie, waardoor de maagzuren, spijsverteringsenzymen en insuline toenemen in je lichaam. Wanneer het voedsel niet binnenkomt om verteerd te worden, kan het maagzuur het maagslijmvlies beschadigen, waardoor zweren ontstaan.
 • Tand- en mondproblemen
  Net als boulimia kan CHSP ook leiden tot tandproblemen zoals tandbederf en gaatjes in de tanden. Overmatig kauwen kan ook leiden tot gezwollen speekselklieren.
 • Ondervoeding
  CHSP kan leiden tot ondervoeding als er onvoldoende calorieën of voedingsstoffen worden opgenomen.
 • Gewichtstoename / aankomen
  Veel mensen die kauwen en spugen komen aan. Dit kan zijn omdat ze meer binnenkrijgen van het voedsel dan ze eigenlijk denken, en het voedsel veel meer calorieën heeft dan ze normaal zou eten. Ook worden de insulineniveaus door het kauwen beïnvloed, wat mogelijk kan leiden tot gewichtstoename en een veranderde stofwisseling.

Andere effecten van CHSP

CHSP kan een verslavend en oncontroleerbaar zijn, gedrag dat zeer moeilijk te stoppen is. Het kan leiden tot sociale isolatie en gevoelens van schuld en schaamte.

Wie doen aan CHSP

CHSP kan een symptoom zijn van een gediagnosticeerde eetstoornis zoals anorexia (AN), boulimia (BN), eetbuienstoornis (BED), en andere specifieke voedings- of eetstoornissen (OSFED). Het komt ook voor bij personen die geen (officiële) eetstoornis hebben, zoals atleten die een strikt dieet volgen of leiden aan het niet erkende anorexia athletica, mensen met orthorexia, mensen met diabetes en mensen die een maag- /darmoperatie hebben ondergaan.

Over dit artikel
Wat is 'chew & spit' -eetstoornis - chewing and spitting (CHSP)
Titel
Wat is 'chew & spit' -eetstoornis - chewing and spitting (CHSP)
Beschrijving
Het kauwen en vervolgens uitspugen van voedsel is een vorm van eetgestoord gedrag, die onder anderen voorkomt bij mensen met eetsstoornissen.
Schrijver
Verschenen op
dsmmeisjes
Logo

Gerelateerde artikelen:

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.