Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Wat is cherofobie (gelukfobie) – angst voor gelukkig zijn

Cherofobie is een fobie waarbij iemand een irrationele angst of afkeer heeft voor gelukkig zijn. Wanneer iemand cherofobie heeft, is hij of zij bang om deel te nemen aan activiteiten die door velen als leuk of fijn worden gezien. De term komt van het Griekse woord “chero”, wat “blijdschap” betekent. Cherofobie komt vaak voor wanneer mensen zichzelf proberen te beschermen, als gevolg van een conflict, tragedie of trauma uit het verleden.

Cherofobie is niet veel onderzocht of goed gedefinieerd. Psychiaters gebruiken meestal de criteria van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) om psychische gezondheidsproblemen te diagnosticeren. De DSM-5 heeft cherofobie niet als een stoornis opgenomen. Er zijn wel enkele deskundigen op het gebied van de psychische gezondheidszorg die cherofobie en de mogelijke behandelingen onderzoeken.

Wat zijn de symptomen van cherofobie?

Sommige medische experts classificeren cherofobie als een vorm van specifieke angst. Een angststoornis zorgt voor een irrationeel of verhoogd gevoel van angst bij een waargenomen bedreiging. Bij cherofobie is dit angst voor de deelname aan activiteiten waarvan gedacht wordt dat ze je gelukkig maken.

Iemand met cherofobie is niet noodzakelijkerwijs een depressief of ongelukkig persoon, maar een persoon die activiteiten vermijdt die kunnen leiden tot geluk of vreugde.

Voorbeelden van symptomen die verband houden met cherofobie kunnen zijn:

 • angst bij de gedachte om naar een leuke sociale bijeenkomst te gaan, zoals een feest, concert of een ander soortgelijk evenement
 • kansen die kunnen leiden tot een positieve levensverandering niet aannemen, uit angst dat er iets slechts zal volgen
 • weigering om deel te nemen aan activiteiten die voor de meeste mensen leuk zouden zijn

Een paar van de belangrijkste gedachten van een persoon met cherofobie zijn:

 • Gelukkig zijn betekent dat er iets slechts zal gebeuren.
 • Geluk maakt je tot een slecht of slechter persoon.
 • Laten zien dat je gelukkig bent is slecht voor jou of voor je vrienden en familie.
 • Proberen gelukkig te zijn is een verspilling van tijd en moeite.

Wat zijn de oorzaken van cherofobie?

Soms komt cherofobie voort uit de overtuiging dat als er iets heel goeds gebeurt, of als het leven goed gaat, dat er een slechte gebeurtenis zal volgen. Daarom zijn deze mensen bang voor activiteiten die te maken hebben met geluk. Dit komt vaak voor bij mensen die een fysieke of emotionele traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.

Een introvert persoon heeft kans op cherofobie. Een introvert is een persoon die er de voorkeur aan geeft om alleen of met één tot twee personen tegelijk activiteiten te doen. Ze worden vaak gezien als reflectief en gereserveerd. Ze kunnen zich geïntimideerd of ongemakkelijk voelen in groepssituaties, op luidruchtige plaatsen en plaatsen met veel mensen.

Perfectionisten kunnen het gevoel hebben dat geluk een eigenschap is van luie of onproductieve mensen. Als gevolg daarvan kunnen ze activiteiten vermijden die hen geluk brengen, omdat deze activiteiten als onproductief worden gezien.

Wat zijn de behandelingen voor cherofobie?

Omdat cherofobie niet is onderzocht als een afzonderlijke aandoening, zijn er geen medicijnen of behandelingen voor. Voorgestelde behandelingen van experts zijn:

 • cognitieve gedragstherapie (CBT), een therapie die helpt om verkeerde denkpatronen te herkennen en gedrag te veranderen
 • ontspanningstherapie, zoals diepe ademhaling, een dagboek bijhouden, of lichaamsbeweging
 • hypnotherapie
 • exposuretherapie, blootstelling aan leuke gebeurtenissen om te laten zien dat geluk geen nadelige gevolgen hoeft te hebben
 • Als de symptomen van cherofobie verband houden met een trauma uit het verleden, kan de behandeling van een onderliggende aandoening helpen bij de behandeling van cherofobie.

Niet iedereen met een afkeer van geluk heeft een behandeling nodig. Sommige mensen voelen zich veiliger als ze geluk vermijden. Als cherofobie de levenskwaliteit niet in de weg staat, is er geen behandeling nodig.

Bekijk de top 100 specifieke fobieën

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer