Wat is voorjaarsmoeheid

Table of Contents

Voorjaarsmoeheid is geen aandoening, maar een klacht die vaak gepaard gaat met een gebrek aan energie in de lente. Voorjaarsmoeheid zou kunnen wijzen op een seizoensgebonden depressie. Een seizoensgebonden depressie komt ieder jaar in hetzelfde seizoen terug. Naast moe voel je je vaak ook somber en beleef je minder plezier aan zaken waaraan je voorheen wel plezier beleefde.

Mogelijke psychische oorzaken

  • Wanneer je somber bent, in een depressie zit of last hebt van een dysthyme stoornis is het verschil tussen wat je voelt en wat de wereld/zon/mensen van je verwachten ineens een stuk groter dan het afgelopen seizoen
  • .Mensen zijn in de winterse periode vaak meer introvert (en op zichzelf gericht), in plaats van extravert (en op de buitenwereld gericht). De omschakeling om meer uit je hoofd en in je lichaam te komen, kan moe maken.

Mogelijke fysieke oorzaken

  • Met de lente worden de nachten korter en de dagen langer.  Het kan zijn dat je dag- en nachtritme hierdoor verstoort. .
  • In de Nederlandse winter heeft je lichaam ten opzichte van de zomer minder bloot kunnen staan aan zonlicht en vitamine D.  In de lente kun je hier last van krijgen.
  • Het is normaal dat net zoals in de natuur mensen in de herfst en winter minder actief zijn dan in de lente en zomer. Wellicht heb je minder bewogen dan in de zomer. Weer in beweging komen kan soms moe maken.
  • Mensen eten in de winterse periode vaak meer (en vaak zoet, bijvoorbeeld bij Sinterklaas en Kerst) en komen aan; dat kan vermoeidheidsklachten geven.

Mensen die last hebben van de winterdip, zullen eerder de gevolgen merken wanneer lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. De overgang van de ‘donkere’ naar de ‘lichte’ periode is dan te groot. De kans op een voorjaarsdip is bij deze mensen dan ook groter.

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer