Table of Contents

Wat is verslaving

Bij een verslaving gebruik je middelen waarvan je afhankelijk bent geworden. Je gebruikt (veel) meer dan je je hebt voorgenomen, of het lukt niet om te stoppen of te minderen. Je denken en doen wordt in grote mate bepaald door het middel.

Psychische afhankelijkheid

Bij een psychische verslaving of afhankelijkheid ben je psychisch afhankelijk van het gebruik van een bepaald middel. Je blijft verlangen naar het middel en je denkt dat je je niet meer prettig, veilig of goed kan voelen zonder. Dit middel kan een stof zijn, zoals alcohol zijn of drugs, maar ook een gedrag, zoals bijvoorbeeld gamen, gokken, social media bekijken of sporten.

Lichamelijke afhankelijkheid

Bij een lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam zo gewend aan het gebruik van een middel, meestal een stof, dat er een hoge tolerantie voor het middel is of dat er ontwenningsklachten ontstaan als je het middel niet meer gebruikt.

Tolerantie betekent dat je een steeds grotere dosis van het middel nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, of dat dezelfde dosis steeds minder effect heeft. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn:

  • misselijkheid
  • transpireren
  • prikkelbaarheid
  • angst
  • slapeloosheid
  • trillen

Gerelateerde artikelen:

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer