Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Wat is vermijdende persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis hebben behoefte aan contact, maar zijn zo bang voor afwijzing of vernedering dat zij dit uit de weg gaan. Ze kunnen zich schamen voor tekortkomingen die in hun beleving sterk uitvergroot zijn en verborgen moeten blijven voor hun omgeving.

Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis lijkt op een sociale angst, maar mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zijn sociaal meer geremd. Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben ook geen paniekaanvallen zoals mensen met een sociale angst en ze ontwijken alleen sociale situaties als er een risico is voor afwijzing of kritiek.

Oorzaken

Onderzoek suggereert dat kinderen met een angstig-ambivalente hechting een verhoogd risico lopen. Dit geldt ook voor kinderen die te maken hebben met misbruik, verwaarlozing of een op een andere manier laag niveau van zorg. Deze kinderen kunnen het vermijden om met anderen te socialiseren als een copingstrategie.

Ongeveer 2,5% van de bevolking heeft de diagnose. Het is een chronische aandoening die zowel mannen als vrouwen in gelijke mate treft. De stoornis kan zich in de kindertijd ontwikkelen en er zijn kinderen van 2 jaar oud die al symptomen hebben.

Symptomen

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door drie belangrijke componenten:

  • Sociale remming
  • Gevoelens niet goed genoeg te zijn
  • Gevoeligheid voor kritiek of afwijzing

Om een diagnose te kunnen stellen, moeten ze al deze componenten hebben ervaren tegen de tijd dat zij de eerste volwassenheid bereiken. Ook moeten ze ten minste vier van de volgende symptomen hebben:

  • Vermijden van activiteiten op het werk waarbij sprake is van interpersoonlijk contact uit angst voor kritiek of afwijzing
  • Niet met anderen willen omgaan, tenzij ze zeker weten dat ze een positieve reactie zullen krijgen
  • Aarzeling voelen in intieme relaties door angst voor schaamte
  • Preoccupatie met kritiek in sociale situaties
  • Het zich niet goed genoeg voelen en geremd worden in nieuwe sociale situaties
  • Perceptie hebben van zichzelf als ongeschikt, onaantrekkelijk en minderwaardig
  • Terughoudendheid om risico’s te nemen of dingen te doen die tot verlegenheid kunnen leiden

Meer weten over vermijdende persoonlijkheidsstoornis? Lees dan:

Het mens achter de labels

Boek mens achter de labels

Bekijk de laatste blogs over vermijdende persoonlijkheidsstoornis:

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer