Validisme, stigma, taboe

Iemand met een depressie of psychose is niet per definitie gevaarlijk. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis is niet hetzelfde als een ‘slecht mens’.

Helaas zijn er veel vooroordelen over psychische stoornissen. Als iemand zijn vrouw vermoordt wordt hij vaak gestoord genoemd, in plaats van moordenaar. Trump is een idioot of een narcist en terroristen zijn achterlijk. Met dit soort uitingen wordt het vooroordeel bevestigt dat mensen met een psychische stoornis gevaarlijk zijn.

Deze uitingen zijn een voorbeeld van de maatschappelijke reactie op mensen met een van de norm afwijkende psyche. De vooroordelen rond lichaamsbouw en/of afwijkende lichamelijke of afwijkende verstandelijke mogelijkheden heet ‘validisme’ (Engels: ableism). Validisme lijkt op racisme (de maatschappelijke reactie op een afwijkende etniciteit) en seksisme (de maatschappelijke reactie op een ander geslacht).

Validisme zit zo diep in de samenleving verweven, dat de meeste mensen niet doorhebben hoezeer mensen gediscrimineerd worden. Zij zien validisme simpelweg als de normale gang van zaken. Als gevolg hiervan internaliseren mensen met een beperking vaak deze negatieve oordelen over hun groep, waardoor zij gaan geloven dat zij minder waard zijn en tot minder in staat zijn dan mensen zonder beperking.

Bij psychische problemen spreekt men ook vaak van taboe of stigma.

Lees ook: Waarom een narcist geen slecht mens is: mythes over antisociale persoonlijkheidsstoornissen ontkracht – dsmmeisjes

Gerelateerde artikelen:

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.