Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Validisme, stigma, taboe

Iemand met een depressie of psychose is niet per definitie gevaarlijk. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis is niet hetzelfde als een ‘slecht mens’.

Helaas zijn er veel vooroordelen over psychische stoornissen. Als iemand zijn vrouw vermoordt wordt hij vaak gestoord genoemd, in plaats van moordenaar. Trump is een idioot of een narcist en terroristen zijn achterlijk. Met dit soort uitingen wordt het vooroordeel bevestigt dat mensen met een psychische stoornis gevaarlijk zijn.

Validisme

Deze uitingen zijn een voorbeeld van de maatschappelijke reactie op mensen met een van de norm afwijkende psyche. De vooroordelen rond lichaamsbouw en/of afwijkende lichamelijke of afwijkende verstandelijke mogelijkheden heet ‘validisme’ (Engels: ableism). Validisme lijkt op racisme (de maatschappelijke reactie op een afwijkende etniciteit) en seksisme (de maatschappelijke reactie op een ander geslacht).

Validisme zit zo diep in de samenleving verweven, dat de meeste mensen niet doorhebben hoezeer mensen gediscrimineerd worden. Zij zien validisme simpelweg als de normale gang van zaken. Als gevolg hiervan internaliseren mensen met een psychische stoornis of lichamelijke beperking vaak deze negatieve oordelen over hun groep, waardoor zij gaan geloven dat zij minder waard zijn en tot minder in staat zijn dan mensen zonder beperking.

Taboe en stigma

Bij psychische problemen spreekt men in Nederland ook vaak van taboe of (zelf)stigma in plaats van validisme.

Wat is taboe?

Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Spreken over psychische stoornissen was lang taboe en is dat bij meer dan de helft van de stoornissen nog steeds.

Wat is stigma?

Een stigma is een brandmerk dat aan een bepaald persoon, groep personen of zaak wordt gekoppeld, of een negatief vooroordeel dat leeft onder een bevolkingsgroep. In het Nederlands kent men het afgeleide werkwoord “stigmatiseren”. Synoniem hieraan is “brandmerken”.

Verschil tussen validisme, stigma en taboe

De woorden stigma of taboe zijn geen woorden die alleen worden gebruikt voor onbegrip bij psychische stoornissen, validisme is wel exclusief voor mensen met lichamelijke of psychische problemen.

Er zijn heel veel taboes in de samenleving; alles waar mensen niet expliciet over durven te praten geldt als een taboe. Stigma’s komen minder voor, het is namelijk een heel krachtig negatief sociaal stempel, zoals die bijvoorbeeld leeft bij stoornissen als narcisme of bij drugsverslaving.

Validisme is meer een sluipmoordenaar: een niet in het oog springend sociaal stempel, zoals ook speelt bij stoornissen waar een minder groot onbegrip over is, een minder zwaar oordeel op rust of een minder groot taboe op is. Minder in het oog springende discriminatie dus, maar niet minder hardnekkig.

Lees ook: Waarom een narcist geen slecht mens is: mythes over antisociale persoonlijkheidsstoornissen ontkracht – dsmmeisjes

Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Er zijn net zoveel verschillende soorten mensen met narcistische trekken als er verschillende soorten mensen zijn. Dus hoe onderscheid je een narcist van een klootzak, iemand met psychopatische trekken, of iemand met een aangeboren tekort aan empathie? Er is maar…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer