Trichotillomanie

Wat is Trichotillomanie

Drang om haren uit te trekken

De Franse dermatoloog Hallopeau introduceerde in 1889 de term trichotillomanie (TTM) voor de onweerstaanbare of dwangmatige drang om bij zichzelf de haren uit te trekken. Het woord trichotillomanie is afgeleid van het Griekse thrix (haar), tillein (trekken) en mania (waanzin). Deze benaming is wat misleidend, aangezien mensen met trichotillomanie niet “gek” of “psychotisch” zijn.

Trichotillomania wordt in de DSM-5  gerekend onder stoornissen “Obsessieve-compulsieve en en verwante stoornissen”. Voorheen, in de DSM-IV, werd trichotillomanie gerekend tot de stoornissen in de impulsbeheersing, net zoals kleptomanie, pyromanie en pathologisch gokken.

Voorkomen

Onderzoek rapporteert een prevalentie (totaal aantal gevallen die er op een bepaald moment zijn) van 1-2%. Trichotillomanie kan op alle leeftijden optreden, maar meestal begint het rond de 10-12 jaar. Er zijn echter publicaties van kinderen jonger dan een jaar en volwassenen ouder dan 50 jaar. Bij kinderen jonger dan 5 jaar, komt het vaker voor bij jongens , gedurende de pubertijd echter komt het tienmaal vaker voor bij meisjes , bij volwassen treedt trichotillomanie in 70-93% van de gevallen op bij vrouwen.

Verloop

Bij sommige kinderen verdwijnen de symptomen geheel, bij volwassenen is het verloop vaak chronisch of symptomen treden in episodes op.

Kenmerken

De onscherp begrensde plek waar haar wordt uitgetrokken is bizar, lineair, of geometrisch van vorm. De haarpluktest aan de rand van de plek is negatief, dat wil zeggen dat er nauwelijks of geen haren uitgetrokken aan de zijkant van de plek.

Bijkomende symptomen kunnen zijn: krabben en pulken aan de huid, nagels bijten, duimzuigen, op de lip bijten, neus pulken, de uitgetrokken haren deels of helemaal opeten (trichofagie). Obsessief huidpulken (excoriatiestoornis), is een obsessieve-compulsieve stoornis net als trichotillomanie, maar wordt wel beschouwd als een aparte aandoening. 

De meest voorkomende plek waar de haren uitgetrokken worden is de hoofdhuid (75%), gevolgde door de wimpers (53%), wenkbrauwen (42%), schaamhaar (17%), baard/gezicht (10)%, arm (10%), snor (7%), benen (7%), borst (3%) en tenslotte de buik (2%).

Complicaties

Een van de meest belangrijke complicaties is dat de patiënt, uit angst voor ontdekking, gezondheidszorg vermijdt (huisarts, tandarts, specialist). Vaak hebben de patiënten een andere psychiatrische aandoening: depressie (50%), specifieke fobie (30%), gegeneraliseerde angststoornis (3%), eetstoornis (20%) en een andere obsessieve-compulsieve stoornis (15%).

Typen

  • Binge (aanvalstype)
    Patiënten die aanvalsgewijs, in een korte periode, grote hoeveelheden haar uittrekken. Een aanval wordt uitgelokt door negatieve emoties (zoals intense angst of depressie).
  • Stilzittend
    Haartrekken gedurende stilzittende activiteiten (bijvoorbeeld lezen, tv kijken, autorijden). Deze patiënten zijn zich vaak onbewust van hun gedrag en zij trekken ook minder haar uit.

Gerelateerde artikelen: