Table of Contents

Tips voor ouders van kinderen met ADHD

ADHD bij kinderen

ADHD bij kinderen wordt vandaag de dag vaker gediagnosticeerd dan enkele tientallen jaren geleden. Omgaan met het kind dat ADHD heeft levert vaak complicaties op en het is niet voor iedere ouder een fijne ervaring. Toch is het belangrijk dat je weet wat ADHD in het hoofd van een kind doet en hoe je hier als ouder op de juiste manier mee kunt omgaan.

In dit artikel geven wij jou daarom enkele tips om beter te leren omgaan met ADHD bij kinderen. Dit zal jou als ouder of leerkracht helpen om meer uit de kinderen te halen. Daarbij helpt dit ook om de obstakels zo veel mogelijk weg te nemen die normaal gesproken bij ADHD tot complicaties kunnen leiden. Met deze informatie wordt het een stuk gemakkelijker om jouw eigen draai te vinden bij kinderen met ADHD

Tip 1: Zorg dat het kind gezond eet

Het is vandaag de dag nog belangrijker om een gezond voedingspatroon op te stellen. Ondanks dat ADHD niet genezen kan worden, zal een goed voedingspatroon helpen om een groot deel van de complicaties weg te nemen. Een gezond dieet leidt tot een betere werking van zowel het lichaam als de hersenen. Dit voorkomt dat een kind door te veel suiker bijvoorbeeld drukker wordt. Daarbij is het innemen van vitaminen en mineralen ook belangrijk. Omega 3-vetten zijn belangrijk voor een goede werking van de hersenen, dus dit is zeker slim om aan het dieet van een kind met ADHD toe te voegen.

Tip 2: Stel duidelijke verwachtingen en regels op

Kinderen met ADHD hebben ontzettend veel baat bij verwachtingen en regels. Ook als ouder kun je hier ontzettend veel obstakels mee weghalen. Het is voor kinderen met ADHD belangrijk dat zij weten hoe zij zich goed moeten gedragen. Dit is niet altijd gemakkelijk, want er spookt van alles door hun hoofd. Vooral de hyperactiviteit maakt dit lastig, maar ook het mindere vermogen om zich goed te concentreren kan zich slecht uitbetalen. Door verwachtingen op te stellen richting het kind, wordt het gemakkelijker om gewenst gedrag te zien. Wees hierbij altijd rechtvaardig en niet te streng, vooral in het begin doe je hier goed aan.

Tip 3: Zorg dat kinderen met ADHD voldoende sporten

Kinderen met ADHD hebben ontzettend veel energie. Het is slim om activiteiten in te plannen die ervoor zorgen dat zij die energie kwijt kunnen. Dit voorkomt dat zij gedurende de dag ontzettend energiek zijn. Door hen in te schrijven voor een teamsport, leren zij nieuwe vaardigheden en kunnen zij in ieder geval een aantal keer per week hun energie kwijt. Dit zal ook weer bijdragen aan een betere gezondheid. Bovendien kunnen zij bij een teamsport andere leeftijdsgenoten ontmoeten, dit is essentieel voor de algemene ontwikkeling van het kind. Zij maken dan nieuwe vrienden en kunnen op deze manier hun eigen sociale netwerk uitbreiden. 

Tip 4: Laat jouw kind regelmatig buitenspelen

Net als sporten, is buitenspelen een handige manier om de extra energie van kinderen met ADHD te gebruiken. Tegenwoordig spelen kinderen steeds minder vaak buiten. Televisie kijken en spelletjes op een spelcomputer zijn over het algemeen leuker. Maar voor kinderen met ADHD zorgt deze elektronica alleen maar voor meer impulsen in het brein. En dat betaalt zich helaas niet altijd goed uit. Over het algemeen worden zij hier alleen maar onrustig van waardoor zij ook meer last zullen hebben van hun eigen symptomen. Door het kind in ieder geval 2 à 3 dagen per week te laten buitenspelen, komen zij voldoende in aanraking met de natuur en raken zij ook de extra energie kwijt.

Tip 5: Let erop dat jouw kind voldoende nachtrust krijgt

Ieder kind moet voldoende rust hebben en vooral nachtrust is voor kinderen met ADHD belangrijk. Wanneer zij onvoldoende slapen, zullen de symptomen van ADHD verder doordringen en ook vaker omhoog komen. Bovendien is ieder kind erbij gebaat dat zij weten hoe belangrijk een goede nachtrust is en wat zij kunnen doen om iedere nacht voldoende slaap te krijgen. Praat daarom actief met jouw kind over slapen en de voordelen ervan. Vaak vinden kinderen met ADHD het ook niet prettig dat zij deze symptomen hebben en door voldoende te slapen kunnen zij hier in ieder geval zo veel mogelijk de scherpe randjes van weghalen. 

Tip 6: Leer kinderen met ADHD hoe zij vrienden maken

Het is voor kinderen met ADHD niet altijd gemakkelijk om vrienden te maken. Dit geldt niet voor alle kinderen met ADHD, maar toch heeft een groot deel van hen hier ontzettend veel problemen mee. En dat is zonde, want het is belangrijk dat zij vooral op jonge leeftijd met andere leeftijdsgenoten om kunnen gaan. Door actief te praten met het kind over zijn eigen sociale omgeving, wordt het voor hen gemakkelijker om leuke vriendschappen te sluiten. Help het kind om bijvoorbeeld leeftijdsgenoten uit te nodigen om een middag thuis te spelen. Kinderen met ADHD zijn vaak niet de populairste kinderen in de klas, maar als ouder of leerkracht kun je hier ontzettend goed bij helpen. 

Tip 7: Zorg dat jij als ouder ook gezond blijft

Laten we eerlijk zijn: omgaan met kinderen met ADHD is simpelweg lastig. Als ouder heb je er altijd dagen bij waarbij het lijkt alsof niets helpt en jij de controle over het kind kwijtraakt. Het is in zulke situaties belangrijk dat jij zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Dit voorkomt ontzettend veel problemen in jouw eigen hoofd. Het opvoeden van kinderen met ADHD kost veel extra tijd en moeite. Maar uiteindelijk leer je steeds beter hoe jij met het kind om moet gaan en wat wel en niet werkt. Dit zal op zowel korte en lange termijn voor grote doorbraken in jouw eigen hoofd zorgen. En als jij een keer een slechte dag hebt, realiseer je dan dat het gewoon tijd kost. Je zult niet iedere dag een topdag hebben met jouw kind, want de energie en het mindere vermogen om naar jou te luisteren zijn simpelweg lastig. Laat jezelf niet gek maken, maar blijf stressvrij en behoud altijd een positieve blik op de situatie.

Tot slot

In dit artikel hebben we zeven tips gegeven om beter om te gaan met kinderen met ADHD. Ben je opzoek naar meer informatie over ADHD bij kinderen? Op de website zobegaafd.nl staat een uitgebreid artikel over ADHD bij kinderen, waarbij ze dieper ingaan op verschillende aspecten zoals: ADHD herkennen bij kinderen,  ADHD en de omgeving en er worden tevens diverse tips gegeven hoe je om moet gaan met kinderen met ADHD

Lees de laatste blog over ADHD:

Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Over AD(H)D Waar AD(H)D precies door veroorzaakt wordt is tot op de dag van vandaag nog onduidelijk. Inmiddels weten we wél dat genen een grote rol spelen in het ontstaan van AD(H)D. Ook zijn er neurologische hersenafwijkingen te zien die…

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer