DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

Wat is Sociopathie

Sociopathie is een verouderde term voor antisociale persoonlijkheidsstoornis (APS). Het heeft een nieuwe betekenis gekregen van de psychiater Robert Hare. De aandoening sociopathie is volgens Hare niet hetzelfde als de andere oude term voor APS, psychopathie.

Sociopathie of AsPS ontstaat volgens hem als gevolg van een genetische aanleg voor psychopathie die pas tot uiting kwam als gevolg van omstandigheden. Een sociopaat had in feite een normaal en gezond persoon kunnen zijn, maar de emotionele en persoonlijkheidsontwikkeling werd verstoord als gevolg van externe factoren waardoor een genetische aanleg tot uiting kwam in de vorm van pseudo-psychopathisch gedrag.

Externe factoren kunnen bijvoorbeeld kindermishandeling, verwaarlozing, armoede, frontaal syndroom en aangeleerd gedrag zijn. De aandoening kenmerkt zich vooral door emotionele problemen, impulsiviteit en antisociaal gedrag. In tegenstelling tot een psychopaat, is een sociopaat in staat tot emotionele gehechtheid en schuldgevoel. Een sociopaat is in staat tot empathie, maar slechts voor een beperkt aantal mensen.

In de kindertijd en jeugd konden er zich symptomen van het ontremde type van de reactieve hechtingsstoornis hebben voorgedaan.

Gerelateerde artikelen: