Van goghs de sterrennacht uit toont veranderingen in licht en kleur zoals die kunnen optreden bij psychose.

Wat is schizofrenie

Van schizofrenie is sprake als iemand een langdurige psychose of meerdere psychosen heeft doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert. Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Iemand ziet bijvoorbeeld beelden of hoort stemmen die er voor anderen niet zijn. Of iemand is ervan overtuigd dat hij wordt achtervolgd. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid.

Mensen met schizofrenie hebben geen meerdere persoonlijkheden. Het woord schizofrenie komt uit het Grieks en betekent ‘gespleten geest’. Hierdoor verwarren mensen het wel eens met MPS (meervoudigepersoonlijkheidsstoornis), de oude en in onbruik geraakte term voor dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

De diagnose schizofrenie wordt vaak in één adem genoemd met ernstige hersenziekte, progressief en degeneratief: ongeneeslijk. Cijfers tonen echter aan dat de meeste mensen met de diagnose van schizofrenie herstellen of leren leven met hun kwetsbaarheid. Ook al is er geen medisch herstel (Menezes et al., 2006). Lees meer over het omgaan met psychosegevoeligheid.

Schizofrenie openbaart zich vaak voor het eerst tussen het zestiende en het dertigste levensjaar. De verschijnselen variëren sterk van persoon tot persoon. Schizofrenie komt bij mannen en vrouwen evenveel voor, maar mannen treft het op een gemiddeld jongere leeftijd.

Kenmerken

 • Wanen
 • Hallucinaties
 • Onsamenhangende spraak (bijvoorbeeld frequent de draad kwijtraken of incoherentie)
 • Ernstig chaotisch of katatoon gedrag
 • Negatieve symptomen, dat willen zeggen vlakke emoties, gedachten- of spraakarmoede of apathie
 • Het functioneren ligt op terreinen zoals werk, relaties of zelfverzorging duidelijk onder het niveau van voor het begin van de stoornis (of dat verwacht kon worden).
 • Symptomen van de stoornis zijn gedurende ten minste zes maanden ononderbroken aanwezig.

Bekijk de laatste blogs over Schizofrenie:

Over dit artikel
Wat is Schizofrenie
Titel
Beschrijving
Van schizofrenie is sprake als iemand een langdurige psychose of meerderen heeft doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert.
Schrijver
Verschenen op
dsmmeisjes
Logo

Gerelateerde artikelen:

 • Wat is psychose

  Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is.

 • Niet meer alleen met dsmmeisjes

  Nog niet zo lang geleden ging bijna niemand naar de psycholoog. Althans, zo leek het. Tegenwoordig is het minder taboe om hulp te zoeken voor…

 • Wat is manie

  Een manie is een ernstige stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door heftige gemoedsbewegingen.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.