Wat is psychopathie

Table of Contents

De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat psychopathie een stoornis in iemands brein is, waardoor een psychopaat bepaalde emoties niet kan voelen, waaronder angst, schaamte, schuld of empathie.

Psychopathie verwijst naar een pathologische persoonlijkheidsstijl die “interpersoonlijk misleidend is, affectief koud, gedragsmatig roekeloos en vaak overduidelijk antisociaal is”, volgens Craig Neumann, een professor in de Klinische Psychologie aan de Universiteit van Noord-Texas, wiens unieke onderzoeksfocus de psychopathische persoonlijkheid is.

Om gediagnosticeerd te worden moet een persoon eigenschappen bezitten die betrekking hebben op elk van de vier “domeinen”: Interpersoonlijk, Effectief, Levensstijl en Antisociaal:

Interpersoonlijk: Ze zijn manipulatief, bedrieglijk of egocentrisch.
Effectief: Ze hebben geen wroeging, zijn hardvochtig, en kunnen er plezier in hebben om anderen te kwetsen.
Levensstijl: Ze zijn impulsief, gebruiken mogelijk illegale middelen en hebben mogelijk geen oog voor de gevolgen van hun acties.
Antisociaal: Ze zijn fysiek agressief en kunnen een geschiedenis van of neiging tot crimineel gedrag hebben.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen al psychopathisch kunnen zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat er in hun hersenen en reactie op stress verschil is met andere mensen. De diagnose psychopathie kan echter pas worden gesteld op latere leeftijd (25). Voor die tijd is het brein nog niet uitontwikkeld en is de kans op een vals-positieve test groot.

Een andere vorm van antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) (Cluster B) is sociopathie. Verwant zijn narcisme en machiavellisme.

Gerelateerde artikelen: