Post Intensive Care Syndroom (Post-ic-syndroom / PICS)

Table of Contents

Veel intensive-care-patiënten ervaren na hun opname langdurige ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren. Het wordt steeds duidelijker dat het overleven van een kritieke ziekte een grote kans geeft op blijvende lichamelijke, cognitieve en psychische schade. PICS beschrijft de verzameling van deze gezondheidsproblemen. 

Over PICS

Dankzij medische en technologische ontwikkelingen overleven steeds meer patiënten een opname op een intensive care (IC), maar veel van hen krijgen juist door die opname vervolgens te maken met een verminderde kwaliteit van leven. Het Post Intensive Care Syndroom (PICS) beschrijft de verzameling van gezondheidsaandoeningen die vaak voorkomen bij patiënten die kritieke ziekte en intensieve zorg overleven.

De best onderkende vorm van het syndroom is de lichamelijke disfunctie die algemeen bekendstaat met de Engelstalige term ICU-acquired weakness (ICU-AW). Doordat patiënten op de IC continu stil liggen, treedt er versneld spierzwakte op. Ook medicijnen, zoals corticosteroïden en neuromusculaire blokkers, versterken dat aftakelingsproces. Bovendien kan door zuurstoftekort het brein beschadigen, waardoor de centrale aansturing van de zenuwen niet meer goed verloopt. Verder kunnen gewrichten stijf en pijnlijk worden en zijn patiënten vaak kortademig en erg moe.

Op cognitief gebied zie je stoornissen in concentratie, korte termijngeheugen, het plannen en in het organiseren van de dagelijkse activiteiten. Tot tachtig procent van de patiënten die een levensbedreigende ziekte overleven ervaart deze belemmeringen. Het effect van cognitieve disfunctie is significant – werkloosheid is niet ongewoon vanwege de moeite met uitvoerende taken (zoals boekhouden en feiten of gebeurtenissen onthouden). De meeste patiënten met cognitieve belemmeringen die met PICS samenhangen, tonen binnen een jaar verbetering of volledig herstel.

Vooral psychische problemen komen veel voor. Een op de drie patiënten lijdt aan angst en depressies en een op de vijf krijgt posttraumatische stress. Hoe langer iemand op een IC ligt, hoe groter al die risico’s zijn.

Psychische klachten

Depressie en angst zijn de twee meest voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen bij mensen met PICS. De mogelijke geestelijke gezondheidsproblemen zijn echter veel groter. Dementie en posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en waanbeelden zijn ook manifestaties van het syndroom. Hoewel ze niet volledig begrepen worden, zijn de angst en waanideeën bij patiënten met PICS waarschijnlijk verbonden met waanideeën die sommige mensen tijdens hun verblijf op de IC verwerven, in plaats van zich feitelijke herinneringen te herinneren. Er wordt gedacht dat medisch geïnduceerde sedatie kan bijdragen aan de vorming van deze waanzinnige herinneringen door het risico op delirium en hallucinaties te verhogen.

Risicofactoren omvatten ernstige sepsis, acuut respiratoire distress syndroom, respiratoire falen, trauma, hypoglykemie, en hypoxemie. Langdurige immobiliteit en diepe sedatie (verdoving) kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de gezondheidsproblemen. Slaappatroonstoornis, een veel voorkomend probleem op de IC, is ook een waarschijnlijke boosdoener. Andere risicofactoren zijn: een leeftijd onder de 50 jaar, van het vrouwelijk geslacht, lager opleidingsniveau, reeds bestaande invaliditeit, alcoholmisbruik, reeds bestaande angst, depressie en PTSS.

PICS voor familieleden (PICS-F)

Voor familieleden is de ic-opname eveneens een traumatische ervaring. Zij kunnen het post-ic-syndroom bij familieleden (PICS-F) ontwikkelen: PTSS, angst- en paniekstoornis, depressie en/of een verstoorde rouwverwerking. Tot 30% van de familieleden en verzorgers ervaren stress, angst en symptomen van depressie die onder de categorie PICS-F vallen.

Gerelateerde artikelen:

  • Wat is imaginaire rescripting

    Imaginaire exposure met rescripting of kortweg imaginaire rescripting is een behandeling waarbij je je een negatieve gebeurtenis voorstelt, waarna je therapeut of jijzelf in het beeld stapt en je het verloop van de gebeurtenis verandert. De behandeling is ontwikkeld voor…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer