Wat is een persoonlijkheidsstoornis

Table of Contents

Over persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidstoornissen beschrijven een patroon van emotionele verdediging die een persoon onbewust gebruikt, waar hij of zij last van ondervindt in het werkzaam of persoonlijk leven. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis lopen door hun verdedigingsmechanisme vast door de manier waarop zij omgaan met zichzelf en de mensen om hen heen. Daar ondervinden ze zelf en soms ook anderen hinder van.

Vaak hebben deze mensen terugkerende en wisselende psychische problemen, zoals angst, depressie, emotionele instabiliteit en impulsiviteit.

Rondom persoonlijkheidsstoornissen bestaan allerlei vooroordelen en mythen. Een persoonlijkheidsstoornis is geen reden om iemand te zien als een minder mens, en ook geen reden om zijn of haar gedrag te vergoeilijken.

Lees ook: Waarom een narcist geen slecht mens is: mythen rondom persoonlijkheidsstoornissen ontkracht.

Hoe weet je of iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft?

Een persoonlijkheidsstoornis kan alleen worden vastgesteld door een psycholoog of psychiater. De diagnose kan ervoor zorgen dat je jezelf of iemand anders beter begrijpt, en is handig voor therapeuten om te weten welke behandelingsmethoden nuttig zullen zijn voor hun cliënt.

Diagnose van een persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornissen zijn in verschillende categorieën opgedeeld in het psychiatrisch handboek dat in Nederland en de VS wordt gebruikt (de DSM), zoals borderline, narcisme, theatrale persoonlijkheidsstoornis, vermijdende persoonlijkheidsstoornis.

In de recentere versie van de ICD, een classificatiesysteem dat in de rest van Europa wordt gebruikt, is dit onderscheid tussen persoonlijkheidsstoornissen opgeheven, door gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het verschil.

Hoe herken je persoonlijkheidsproblematiek?

De meeste mensen hebben hun eigenaardigheden. Persoonlijke eigenschappen worden pas een probleem wanneer mensen vastlopen, of wanneer iemands gedrag zo onberekenbaar dat de omgeving er schade aan ondervindt. Je kunt persoonlijkheidsproblematiek herkennen, maar alleen een psycholoog of therapeut kan zeggen of er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis.

Voorbeelden van klachten of verschijnselen zijn:

  • terugkerende conflicten met mensen in de omgeving
  • instabiel levenspatroon en niet goed richting aan het leven weten te geven
  • extreme gevoelsuitingen en sterke stemmingswisselingen
  • terugtrekken en in sociaal isolement geraken
  • agressieve uitingen en snel impulsief reageren
  • snel buitengesloten of afgewezen voelen
  • nauwelijks zelfstandig keuzen in het leven durven te maken en zich angstig aan anderen vastklampen
  • dwangmatig bezig zijn alles in het leven perfect te regelen

Meer weten over leven met een persoonlijkheidsstoornis?
Lees dan:

Het mens achter de labels

Boek mens achter de labels

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer