Wat is PDD-NOS

Table of Contents

Over PDD-NOS

PDD-NOS is een verzamelnaam voor mensen met een stoornis in het autistische spectrum die niet als Asperger of autisme gediagnosticeerd kan worden.

De hersenen van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) verwerken informatie – dus wat ze zien, horen of ruiken – anders. Hierdoor begrijpen ze andere mensen minder gemakkelijk en worden ze zelf minder goed begrepen. Hoewel de ene persoon met autisme heel andere beperkingen ervaart dan de andere, hebben mensen met ASS meestal in meer of mindere mate de volgende eigenschappen:

  • Ze ervaren problemen met sociale interactie en communicatie. Mensen met ASS hebben vaak moeite met omgaan met anderen. Ze vinden het lastig om zich in anderen te verplaatsen, zo begrijpen ze het bijvoorbeeld niet als iemand pijn heeft of verdrietig is. Ze vinden het moeilijk om vrienden te maken. Ook hun taalontwikkeling verloopt anders. Ze begrijpen gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale signalen niet altijd goed of maken geen oogcontact. Vaak nemen ze uitspraken heel letterlijk.
  • Ze vertonen stereotiepe gedrag en hebben specifieke interesses. Mensen met ASS kunnen helemaal gefascineerd zijn door een hobby of bezigheid en hebben vaak een beperkt aantal interesses. Ze kunnen helemaal opgaan in waar ze mee bezig zijn. Ze hebben veel oog voor detail, maar kunnen niet zo goed overzicht houden.

Restcategorie

PDD-NOS was een restcategorie, ook wel ‘verlegenheidsdiagnose’ genoemd. Mensen met PDD-NOS vertonen namelijk wel kenmerken die passen bij een autismespectrumstoornis, zoals problemen met sociale interactie en communicatie, maar ze voldoen niet aan alle criteria voor klassiek autisme of het syndroom van Asperger.

Diagnose PDD-NOS vervallen

De DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, een handboek waarmee behandelaars psychiatrische stoornissen diagnosticeren) kent geen not otherwise specified (NOS)-diagnoses meer: PDD-NOS valt sinds 2015 onder de autismespectrumstoornissen. In de vorige editie, DSM-IV, stond PDD-NOS als afzonderlijke diagnose vermeld en daarom werd deze diagnose voorheen wel gesteld.

Gerelateerde artikelen:

  • Oorzaken van autisme

    Voornamelijk biologisch Autisme is voor het grootste gedeelte het gevolg van biologische oorzaken. Uit studies blijkt dat het ontstaan van autisme voor 90% afhankelijk is van ons erfelijk materiaal. Er is niet maar één gen die verantwoordelijk is voor het…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer