Oorzaken van autisme

Table of Contents
Voornamelijk biologisch

Autisme is voor het grootste gedeelte het gevolg van biologische oorzaken. Uit studies blijkt dat het ontstaan van autisme voor 90% afhankelijk is van ons erfelijk materiaal. Er is niet maar één gen die verantwoordelijk is voor het ontstaan van autisme, maar meerdere genetische veranderingen, gecombineerd met bepaalde omgevingsfactoren tijdens de prenatale periode (periode in de baarmoeder). Sociale factoren (zoals opvoeding) spelen vrijwel geen rol in het ontstaan van autisme, maar zijn wel van belang voor de manier waarop een persoon met autisme zich ontwikkelt.

Erfelijkheid

Autisme wordt (mede) veroorzaakt door erfelijke factoren. Bij eeneiige tweelingen is er 91% kans dat als het ene kindje autisme heeft, het andere kindje het ook heeft. Koppels die een kind met autisme hebben, hebben bij een volgende zwangerschap 2 tot 8 keer meer kans dat zij opnieuw een kindje met autisme krijgen.

Geslacht

Autisme komt 4 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De diagnose autisme wordt vaker bij zwakbegaafde vrouwen gesteld dan bij (boven)gemiddelde intelligente vrouwen. Bij mannen is dit niet het geval. Dit zegt niet dat vrouwen met autisme minder intelligent zijn dan mannen. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat (boven)gemiddeld intelligente vrouwen hun gedrag beter zouden kunnen compenseren en daardoor de diagnose vaker wordt gemist.

Lees meer over autisme bij vrouwen

Lichamelijke aandoening

Autisme kan het gevolg zijn van een lichamelijke aandoening. Dit geldt voor ongeveer 10% van de mensen met de stoornis. Bij bijvoorbeeld Tubereuze Sclerose zitten er soms goedaardige gezwellen in de hersenen die in bepaalde gevallen tot autisme kunnen leiden.

Prenatale omgevingsfactoren

Autisme wordt veroorzaakt door een combinatie van bepaalde gen-varianten en prenatale omgevingsfactoren. Wanneer een ongeboren kind in de baarmoeder in aanraking kom met bepaalde pesticiden, verhoogd dit het risico op autisme. Of het ook daadwerkelijk tot autisme leidt, is afhankelijk van hoe pesticiden worden afgebroken. Ook dát proces wordt weer aangestuurd door bepaalde genen. Ook kunnen een hogere leeftijd van de ouders, een laag geboortegewicht of infectieziekten (zoals rode hond) tijdens de zwangerschap bijdragen aan het ontstaan van autisme.

Lees meer over de behandeling van autisme

Bekijk onderstaand filmpje over de erfelijkheid van autisme

Gerelateerde artikelen:

  • therapie bij autisme

    Over autisme Autisme kan niet worden genezen. Toch kan behandeling veel doen voor mensen met autisme. Zo kan het bepaalde verschijnselen verminderen. Ook kan behandeling ondersteuning bieden bij het aanleren of verbeteren van sociale en communicatieve vaardigheden. Vaak wordt er…

  • autisme bij vrouwen

    Autisme vaker gediagnosticeerd bij jongens "De autist" bestaat niet. En toch hebben veel mensen een klassiek beeld voor ogen: een contactgestoorde man met een obsessieve hobby. Dat het stereotype autist een man betreft lijkt logisch. Bij kinderen lijkt ASS ongeveer…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer