Waarom een narcist geen slecht mens is: mythes over antisociale persoonlijkheidsstoornissen ontkracht

Table of Contents

Sommige mensen hebben de neiging om een persoonlijkheidsstoornis te zien als oorzaak of excuus van gedrag van anderen. Dit komt vooral veel voor bij de antisociale persoonlijkheidsstoornissen. Karen Arluck, klinisch psychotherapeut, onderscheidt op Quora de volgende mythes:

  • Dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis hun gedrag niet kunnen veranderen.
  • Dat iedereen met dezelfde persoonlijkheidsstoornis hetzelfde zal handelen, dezelfde dingen doen en dezelfde vreselijke fouten maken die “x” maakt (voeg hier een bekende persoon met persoonlijkheidsstoornis toe, geliefde, vriend, moeder, broer, vriend, enz.)
  • Dat diagnosticeren van een antisociale persoonlijkheidsstoornis (of elke andere persoonlijkheidsstoornis) leidt tot een label dat gebruikt kan worden als “excuus” voor slecht gedrag.
  • Dat iedereen die emotioneel beledigend is, een ‘narcist’ moet zijn en óf “een intens slecht mens” is, óf daarvoor mededogen en begrip verdient voor zijn slechte gedrag.

“Persoonlijkheidstoornissen beschrijven een onderliggend patroon van emotionele verdediging, die een persoon onbewust gebruikt in zijn leven. Het label hoort enkel te worden gebruikt om iemand in je leven beter te begrijpen, of door therapeuten om te weten welke behandelingsmethoden nuttig zullen zijn voor hun cliënt.” .

“Therapie helpt mensen om na te denken over een aantal emoties, het gedrag dat volgt uit die emoties, en mogelijke negatieve interpersoonlijke gevolgen in hun leven. Een persoonlijkheidsstoornis verontschuldigt niemand van de verantwoordelijk voor zijn/haar daden. Een persoonlijkheidsstoornis beschrijft simpelweg een mens en de basis van zijn emotionele verdediging.”

“Het hebben van een persoonlijkheidsstoornis verontschuldigt daarom ook geen specifiek gedrag,  Elke persoon  maakt een reeks keuzes in zijn leven, ook al zullen velen hun gedrag waarschijnlijk niet als een “keuze” zien.”

“Er is een enorme variatie in emotioneel functioneren in mensen met dezelfde stoornis, elk persoon zal zijn eigen temperament, individuele ervaring en unieke geschiedenis hebben. Enkel omdat iemand een verschrikkelijke narcistische ex-vriend had, betekent niet dat elke persoon die worstelt met deze aandoening op dezelfde manier zal handelen, zijn partner zal bedriegen, of ander verschrikkelijk gedrag zal vertonen dat mensen associëren met de aandoening. Er zijn mensen met narcisme die mensen vreselijk behandelen, anderen die dat niet doen, en heel veel in het midden.”

“Er zijn veel mensen met antisociale persoonlijkheidsstoornissen die verschrikkelijke levenspartners zouden zijn. Er zijn ook veel mensen met deze persoonlijkheidsstoornissen die gelukkig getrouwd zijn en trouw aan hun partners. En er zijn tal van klootzakken die mensen vreselijk behandelen en niet in aanmerking komen voor een andere diagnose dan “klootzak”. Het is belangrijk om elke persoon als individu te beschouwen, die emotionele en gedragskeuzes maakt, ongeacht de diagnose die hij of zij heeft. “

Lees ook: Overzicht van vermoedelijke oorzaken van Narcisme (NPS) 

Bekijk de laatste blogs over Narcisme:

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer