Wat is narcistische persoonlijkheidsstoornis (Cluster B)

Table of Contents

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) heeft een overdreven zelfwaardering en gebrek aan empathie. Daarnaast heeft hij behoefte aan bewondering van anderen.

Dat lijkt tegenstrijdig, maar mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben bewondering en aandacht nodig om zichzelf de moeite waard te vinden. Veel mensen met NPS vinden dat ze ook recht op de bewondering hebben. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis voelt zich meestal verheven boven anderen en sommige van hen zullen een ander moeiteloos ‘gebruiken’ wanneer hij of zij hier zelf beter van wordt.

Diep vanbinnen zijn mensen met narcistische persoonlijkheidsproblemen vaak eenzaam, kwetsbaar en hebben ze een groot minderwaardigheidsgevoel. Mensen met narcistische problematiek zijn erg gevoelig voor krenking en afwijzing. Kritiek op hun gedrag nemen ze persoonlijk. Ze reageren dan met woede en verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte.

Er verschillende vormen van narcisme. Een gedeelte van de narcistische mensen is er goed in om de aandacht te vragen om bewondering te oogsten (openlijk narcisme of overt narcisme). Bij anderen is het narcisme meer verborgen (verborgen narcisme of covert narcisme). Zij schreeuwen niet van de daken dat ze goed zijn, maar laten dat doorschemeren door hun daden.

Narcistische personen hebben vaak grote moeite met het verdragen van echte intimiteit, omdat dan ook wordt verlangd dat je je kwetsbaarheid kan tonen en je klein mag zijn.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zullen zich niet snel aanmelden voor psychologische hulp zolang zij voldoende energie hebben om hun buitenkant hoog te houden. Wanneer zij zich wel aanmelden, is dit meestal na een depressie of op aanwijzing van een werkgever of partner. Relatieproblemen, problemen op het werk, afwijzing en verlies zijn veelvoorkomende gevolgen van het gedrag van iemand met deze stoornis.

Lees ook:

Bekijk de laatste blogs over Narcisme:

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer