Narcistische persoonlijkheid

Wat is narcistische persoonlijkheidsstoornis (Cluster B)

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) heeft een overdreven zelfwaardering en gebrek aan empathie. Daarnaast heeft hij behoefte aan bewondering van anderen.

Dat lijkt tegenstrijdig, maar mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben bewondering en aandacht nodig om zichzelf de moeite waard te vinden. Veel mensen met NPS vinden dat ze ook recht op de bewondering hebben. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis voelt zich meestal verheven boven anderen en sommige van hen zullen een ander moeiteloos ‘gebruiken’ wanneer hij of zij hier zelf beter van wordt.

Diep vanbinnen zijn mensen met narcistische persoonlijkheidsproblemen vaak eenzaam, kwetsbaar en hebben ze een groot minderwaardigheidsgevoel. Mensen met narcistische problematiek zijn erg gevoelig voor krenking en afwijzing. Kritiek op hun gedrag nemen ze persoonlijk. Ze reageren dan met woede en verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte.

Er verschillende vormen van narcisme. Een gedeelte van de narcistische mensen is er goed in om de aandacht te vragen om bewondering te oogsten (openlijk narcisme of overt narcisme). Bij anderen is het narcisme meer verborgen (verborgen narcisme of covert narcisme). Zij schreeuwen niet van de daken dat ze goed zijn, maar laten dat doorschemeren door hun daden.

Narcistische personen hebben vaak grote moeite met het verdragen van echte intimiteit, omdat dan ook wordt verlangd dat je je kwetsbaarheid kan tonen en je klein mag zijn.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zullen zich niet snel aanmelden voor psychologische hulp zolang zij voldoende energie hebben om hun buitenkant hoog te houden. Wanneer zij zich wel aanmelden, is dit meestal na een depressie of op aanwijzing van een werkgever of partner. Relatieproblemen, problemen op het werk, afwijzing en verlies zijn veelvoorkomende gevolgen van het gedrag van iemand met deze stoornis.

Lees ook:

Bekijk de laatste blogs over Narcisme:

Gerelateerde artikelen: