Mentalization based treatment (MBT)

Table of Contents

Mentalization (mentaliseren) betekent dat een mens in staat is om het gedrag en de gevoelens van een ander te kunnen begrijpen en verklaren. Het is een vaardigheid die van pas komt in het aangaan van sociale contacten.

Iemand die goed kan mentaliseren is goed in staat om hetgeen hij of zij voelt te onderzoeken en verbaal uit te drukken. Bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis is de eigenschap tot mentaliseren soms verstoord geraakt, of het kunnen hiervan neemt ernstig af onder invloed van stress.

Niet goed kunnen mentaliseren kan leiden tot problemen in emotieregulatie, in het aangaan van intermenselijke banden en met de impulscontrole. De mensen die hier moeite mee hebben leren zichzelf daarom andere copingstrategieën aan om om te gaan met emoties. Hun relaties worden daarom soms geïllustreerd door uitersten, zichtbaar in het zogenaamde ‘aantrekken en afstoten’.

Dit zijn symptomen waar mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis vaak last van hebben, daarom wordt Mentalization Based Treatment vooral bij borderline ingezet. De focus in de behandeling bij borderline richt zich op het stabiliseren van het zelfbeeld, leren mentaliseren en het leren aangaan van gezonde relaties met anderen.

MBT bestaat uit zowel individuele als groepssessies. Je zult eerst samen gaan uitzoeken op welke vlakken in het leven je last hebt van een gebrek aan mentaliseren. Tijdens de therapie leer je om op deze vlakken beter te mentaliseren, wat de last van de symptomen kan verlichten.

Bronnen:
Anthony Bateman MA FRCPsych & Peter Fonagy Ph.D. FBA (2013) Mentalization-Based Treatment, Psychoanalytic Inquiry, 33:6, 595-613, DOI: 10.1080/07351690.2013.835170
PsyQ
Nederlandse Vereniging voor Psychoanalystische Psychotherapie
MBT Nederland

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer