Table of Contents

Wat is Machiavellisme

Machiavellianisme is de neiging tot cynisme, misantropie, koelbloedigheid, pragmatisme en immoraliteit, afstandelijkheid, egoïsme en streven naar macht en geld, strategische lange-termijn planning en manipulatie. – Rauthmann

Een Machiavellist is een term uit de politiek die staat voor iemand die altijd zijn oog heeft op het doel en daarbij geen middel schuwt. Typisch is het gebrek aan moraliteit of emotie. Schaamte en schuld spelen geen rol. Het levensmotto van een Machiavellist is “het doel heiligt de middelen. Tegen elke prijs”.

Sommige sociale, forensische en persoonlijkheidspsychologen gebruiken de term ook voor persoonlijkheidsproblematiek. De Machiavellist wordt vaak genoemd als lid van het ‘duistere trio’, samen met de psychopaat en de narcist.  In tegenstelling tot narcisme en psychopathie hangt machiavellisme niet samen met openlijke agressie. Voor het doel is het in de meeste gevallen namelijk noodzakelijk om sociaal acceptabel gedrag te vertonen, zelfs al voel je die noodzaak niet vanuit empathie of een moreel kompas.

Een machiavellist is koud en berekend. Hij gebruikt misleiding en manipulatie om zijn doelen te bereiken, bijvoorbeeld slijmen of inspelen op iemands schuldgevoel. Hij houdt dingen over zichzelf achter om een goede indruk te maken, heeft een cynische kijk op de wereld en vindt de meeste mensen dom en zwak. Hij verwacht dat anderen zich, net als hij, ten alle tijden onethisch gedragen voor hun eigen gewin.

Als machiavellisten het criminele pad op gaan, is dat vooral in de witteboordencriminaliteit: daar valt veel te winnen en is de pakkans klein. In de liefde gebruiken ze misleidende en zelfzuchtige tactieken, zoals net doen of ze verliefd zijn, of hun partner dronken voeren om hun zin te krijgen.

In de jaren 1960 ontwikkelde Richard Christie en Florence L. Geis een test voor het meten van het niveau van Machiavellisme (soms aangeduid als de Machiavelli-test). Hun Mach – IV test, een persoonlijkheidsonderzoek van twintig vragen, werd het standaard zelfbeoordelingsinstrument van Machiavellianisme. Mensen die hoog op de schaal scoren (High Machs) hebben de neiging om uitspraken te onderschrijven zoals: “Nooit de echte reden zeggen dat je iets gedaan hebt, tenzij het handig is om dit te doen” maar niet zoals: “De meeste mensen zijn In principe goed en aardig” , “er is geen excuus om iemand anders te liegen” of “de meeste mensen die vooruitkomen in de wereld leven volgens hoge morele standaarden”.

Met behulp van hun schaal hebben Christie en Geis meerdere experimentele tests uitgevoerd die aangetoond hebben dat de interpersoonlijke strategieën en het gedrag van “High Machs” en “Low Machs” verschillen.   Gemeten op de Mach-IV-schaal, zijn mannen gemiddeld iets meer machiavellistisch dan vrouwen.

De machiavellist is vernoemd naar Niccolò Machiavelli, politiek adviseur van de vijftiende- en zestiende-eeuwse Florentijnse familie de’ Medici. Zijn politieke tactiek was ‘Het doel heiligt de middelen’. Alle effectieve technieken waren toegestaan, zoals vleien en liegen om anderen te manipuleren. Frank Underwood uit ‘House of Cards’ is neergezet als een typische machiavellist. Dat geldt ook voor de meeste (winnende) karakters uit ‘Game of Thrones’.

Machiavellisme is een niet-officiële term voor een persoonlijkheidstrek uit het Cluster B, een antisociale persoonlijkheidsstoornis (waaronder ook narcisme en psychopathie valt).

Gerelateerde artikelen:

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer