Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Psychische crisis

Hulp nodig?

Heb je dringende medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld? Bel dan naar 112.

Heb je met spoed psychische hulp nodig? Bel dan je huisarts. Je huisarts schakelt de crisisdienst in. Je kunt het telefoonnummer van de crisisdienst ook vinden door te googelen op ‘crisisdienst + woonplaats’.

Wat is een psychische crisis?

Een psychische crisis is een (meestal acute) psychische noodsituatie, waarbij de gebruikelijke hulp en/of middelen om het evenwicht te bewaren niet meer helpen.

De psychische spanningen lopen heftig op. Je voelt je bijvoorbeeld diep ellendig en je wordt misschien agressief tegen jezelf of tegen anderen. De situatie is zo heftig dat er direct (professionele) hulp nodig is.

Het is ook mogelijk dat mensen in je omgeving niet meer weten hoe ze met je psychische klachten moeten omgaan. Ook dan kan het een crisis zijn. Je naasten kunnen zich bijvoorbeeld ernstige zorgen maken, uitgeput zijn of zich onveilig voelen, terwijl de situatie voor jou misschien niet zo ernstig lijk

Hoe ontstaat een psychische crisis?

Een psychische crisis kan ontstaan door bijvoorbeeld:

  • een psychische aandoening, zoals een psychose of een depressie;
  • het gebruik van drugs;
  • veel heftige gebeurtenissen in korte tijd. Dat kunnen zowel negatieve gebeurtenissen als positieve gebeurtenissen zijn;
  • overbelasting.

Waarom de ene persoon wel een psychische crisis krijgt en de andere persoon niet, hangt ook samen met erfelijke aanleg.

Crisisinterventie

Crisisinterventie is de eerste opvang als je in een acute geestelijke noodsituatie bent geraakt. Dat is wanneer je een gevaar bent voor jezelf of voor je omgeving. De crisisinterventie kan op zichzelf al voldoende oplossing bieden, maar is vaak een overgangsstadium naar ‘gewone’ hulpverlening

Meer over crisisinterventie

Crisisplan en crisiskaart

Om een nieuwe psychische crisis te voorkomen, kun je samen met je behandelaar een signaleringsplan of crisisplan maken.

Meer over crisisplan en crisiskaart


Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Meer over psychische crisis Om een nieuwe psychische crisis te voorkomen, kun je samen met je behandelaar een signaleringsplan of crisisplan maken. Crisisplan In het crisisplan staat informatie over hoe een crisis er bij jou uit ziet en wat er…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer