Wat is BDD: Stoornis in de lichaamsbeleving

Table of Contents

Bij de stoornis in de lichaamsbeleving (body dysmorphic disorder, BDD) gaat het vooral om vermeende defecten in het gezicht, de huid, het haar, de neus, oogleden, mond, lippen, kaken en kin. De (obsessieve) gedachten (“intrusies”) aan uiterlijk beheersen het leven. Een op de vier patiënten doet een zelfmoordpoging, 50% ondergaat een operatie om de vermeende afwijking te corrigeren.

Kenmerken

Bij de stoornis in de lichaamsbeleving is het centrale symptoom de preoccupatie met of een ingebeelde of een kleine onvolkomenheid van het uiterlijk, waaraan de persoon overdreven veel belang hecht. De opvatting heeft niet (voortdurend) de intensiteit van een waan. Dat wil zeggen dat de persoon de mogelijkheid kan erkennen dat het niet zo (erg) is als hij denkt dat het is.

 • Lichaamsdeel
  Het betreft vaak de neus, huid of haar, maar het kan om ieder lichaamsdeel gaan.
 • Preoccupatie
  De stoornis in denken varieert van een preoccupatie, een obsessie, betrekkingsideeën (volgens sommige onderzoeken tweederde van de patiënten) tot zelfs wanen.
 • Sociale isolatie
  Patiënten zijn vaak sociaal geïsoleerd , praten vaak niet met anderen over hun intrusies, zijn vaak werkeloos en glijden vaak af in een depressie.

De stoornis in de lichaamsbeleving is in DSM-V uit de categorie “somatoforme stoornissen” verplaatst naar de categorie “obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen’” en wordt nu morfodysfore stoornis genoemd. De criteria zijn grotendeels ongewijzigd ten opzichte van de DSM-IV.

Gerelateerde artikelen:

 • Wat is Excoriatiestoornis

  De excoriatiestoornis is een nieuwe stoornis in de DSM-5. Het is een aandoening die zich kenmerkt door het pulken aan de huid, die resulteert in beschadigen van de huid. Het lukt de patiënt niet goed om met dit gedrag te stoppen,…