Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Hulphond bij psychische problemen

Voor wie?

Een hulphond kan voor mensen met een lichamelijke beperking uitkomst bieden, maar er kunnen tegenwoordig ook hulphonden worden opgeleid om mensen met autisme, PTSS of een eetstoornis te helpen.

Hoe helpt een hulphond?

Bij autisme

Een autismegeleidehond kan ervoor zorgen dat je meer structuur krijgt in je dagelijkse leven, en kan afleiding bieden waar dat nodig is, zodat je minder snel overprikkeld raakt door je omgeving. Ook kan je hulphond vaste routines aanleren, waardoor jij je ook beter aan je dagelijkse routine vast kan houden.

Verder kan het hebben van een hulphond je verantwoordelijkheidsgevoel vergroten, en kan het ervoor zorgen dat het je zelfvertrouwen en de interactie met anderen verbetert. Hierdoor kan het zijn dat je veiliger voelt, waardoor je je bijvoorbeeld minder angstig voelt op straat, en je meer bewegingsvrijheid ervaart en je zelfstandigheid groeit.

Bij PTSS

Een PTSS-hulphond kan helpen als je door je PTSS bijvoorbeeld niet meer goed naar buiten durft. Een getrainde PTSS-hond kan ervoor zorgen dat je je veiliger voelt op straat. Dit vergroot je bewegingsvrijheid en zelfstandigheid.

Verder leert een PTSS-hulphond vaak om de opbouw van stress te kunnen aanvoelen doordat zij fysieke uitingen hiervan snel opvangen, zoals bijvoorbeeld het trillen van je knie. De hond kan jouw gedrag spiegelen, zodat je eerder doorhebt dat je onrust ervaart. Ook kan de hond helpen bij het niet laten escaleren van je emoties door je af te leiden. Ditzelfde kan een hond doen als je in een dissociatie dreigt te raken. Verder kan de hond leren je wakker te maken wanneer je nachtmerrie hebt.

Bij een eetstoornis

Bij een eetstoornis kan een hulphond helpen door het spiegelen van gedrag. Zo kan een hulphond bijvoorbeeld leren om niet te eten, wanneer jij ook niet eet. Zo wordt je als het ware door de hond gedwongen om goed voor jezelf te zorgen. Ook kan de hond er bijvoorbeeld voor zorgen dat boodschappen doen makkelijker wordt door je een beetje ‘op te jagen’ in de supermarkt, waardoor je niet te lang blijft kijken naar producten.

Wie leidt de hulphond op?

Samen met een opleidingsplek voor hulphonden wordt er gekeken naar wat jij persoonlijk nodig hebt en waar een hulphond jou bij zou kunnen ondersteunen. Dit is per persoon verschillend en daarom maak jij actief deel uit van het opleidingsproces. Eigenlijk gaan jullie samen in opleiding, zodat jullie elkaar goed leren kennen en aanvoelen.

Hoe vraag je een hulphond aan?

Het proces van het aanvragen van een hulphond is niet altijd makkelijk. Omdat een hulphond voor psychische problemen een therapeutisch doeleinde heeft, heb je in eerste instantie een indicatie nodig van een arts of hulpverlener. Met deze indicatie kun je bij je zorgverzekeraar een officiële aanvraag indienen. Zij nemen je aanvraag in behandeling en kijken of je de financiering voor het opleidingstraject en de hulphond vergoed krijgt. Vaak krijg je na ongeveer 10 werkdagen een schriftelijke beslissing thuisgestuurd. Dit kan een toekenning of een afwijzing zijn.

Toekenning financiering

Als de zorgverzekeraar heeft laten weten dat ze de opleiding en een hulphond willen financieren kun je op zoek gaan naar een instantie die een opleiding en hulphond aanbieden die bij je past. Hieronder vindt je een aantal websites van opleidingsplekken waarbij je terecht kunt:

http://assistentiehond.com/
http://hulphond.nl
https://geleidehond.nl
https://www.kibomdd.com
http://www.hulphondenvoorautisme.nl/
https://www.servicedogs.nl/
https://dutchassistancedogs.nl/
www.bultersmekke.nl

Ik heb een afwijzing gekregen. Wat nu?

Als je zorgverzekeraar de financiering voor de opleiding en hulphond heeft afgewezen, kun je proberen om via de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) in jouw gemeente alsnog een financiering rond te krijgen. Je kunt met de WMO in jouw gemeente bellen en uitleggen dat je vanwege je psychische problemen op zoek bent naar een financiering voor een hulphond. Je kunt aangeven dat je met de verwijzing van je arts of hulpverlener een aanvraag voor financiering hebt ingediend bij je zorgverzekeraar, maar dat zij deze hebben afgewezen, en dat je daarom belt om te kijken of de WMO hierin iets voor je kan betekenen.

Hulp nodig?

Het rond krijgen van een financiering, bellen naar instanties of het zoeken naar een passende opleidingsplaats en hond kan best spannend zijn. Verder kan het moeilijk zijn om je niet door een afwijzing uit het veld te laten slaan. Het is daarom geen schande om te vragen of iemand je daarbij wilt helpen. Mocht je niemand in je omgeving hebben die je hierbij kan ondersteunen, bieden wij je graag een helpende hand. Wij denken graag met je mee, en als je wilt ondersteunen we je graag bij de dingen die je moeilijk vindt. Heb je hier behoefte aan? Stuur dan gerust een mail naar hulpvandsmmeisjes@gmail.com. Je hoeft het niet alleen te doen!

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer