Hoe overleef ik de feestdagen?

Table of Contents

Mijn feestdagen beginnen pas na de feestdagen. Dan krijg ik weer zin in het overgebleven kerstbrood en voel ik dat er ruimte genoeg is voor mijn binnenwereld om weer naar buiten te komen. Lekker tekenen, me opgeven voor een nieuw clubje, een blogje schrijven en dom genoeg geloven dat het volgende jaar beter wordt dan het voorgaande (zou knap zijn als dat niet zo was). En alle slechte voortekens zenuwachtig afkloppen als incidenteel ongeluk, terwijl ik dwangmatig de mantra herhaal: ‘Het is maar toeval, het zegt niks over het nieuwe jaar, het is maar toeval…’

Tips voor de feestdagen

Hou de mediawereld buiten de deur

Tip 1: Probeer als je mentale klachten hebt de mediawereld een beetje buiten de deur te houden. Al die domme einde-van-het-jaar overzichten, van wie er zijn overleden, welke rampen er zijn gebeurd en de aller naarste foto’s die daarvan zijn gemaakt; je hebt ze niet nodig! So don’t look it up

Kijk je favoriete oude films

Tip 2: Kruip in plaats daarvan zo vaak mogelijk in je eigen universum: Kijk je favo oude films! Kies niet voor complexe shit. Keep it easy. Ik heb me op dat gebied geheel schaamteloos opgesteld en alles van de Twillight Saga teruggekeken: Heb de beelden van depressieve vampiers in die prachtige Noord-Amerikaanse bossen voor de zoveelste keer langs mijn geestesoog laten glijden. Daarna nostalgisch jaren ’90: Runaway Bride en beroepsstuntelaar Bridget Jones. Kortom: Films waar je niet al te veel bij hoeft na te denken. Met sfeer. 

Doe iets creatiefs

Tip 3: Om daarna naadloos door te rollen in sfeervolle lijsten filmmuziek terwijl je wat creatiefs doet. Hoeft niet groot. Gewoon even niet beeldscherm gerelateerd. Even tekenen met een muziekje op. Ik heb deze enige lijst filmliedjes met wat goldie-oldies van de Bridget Jones films gevonden. Dus: Doe iets creatiefs! Muziek helpt daarbij om uit je hoofd te komen. 

Verricht onbelangrijke klusjes

Tip 4: De vervelende taak van het afsluiten van de juiste zorgverzekering ligt nog voor mij, en ik stel hem uit door dit blog te schrijven… Maar als je al je schaapjes op het droge hebt en je verveelt: Verlies je dan in een onbelangrijk klusje. Sorteer wat mapjes op je computer uit of ruim een rommelig plankje in huis op. Ik heb alle films op mijn computer op chronologische volgorde gezet zodat ik kan mijmeren over het veranderende karakter van films over de jaren heen. Orde geeft rust. En het gevoel nuttig bezig te zijn geweest.

Maak een wandeling

Tip 5: Het lijkt wel al erger te worden met dat vuurwerk: wat eerst alleen op oudejaarsdag te horen was, klinkt nu al drie dagen van tevoren! Vuurwerk is mooi, alleen ik hoef niet vijf dagen in dat lawaai te zitten. De hele maatschappij lijkt wel op hol geslagen tijdens de feestdagen. Met name oudejaarsavond is blijkbaar een gelegenheid voor heel pyromaan Nederland om te radicaliseren. Na een wandeling van een uur heb ik gister mismoedig onder een boom gestaan bij een overgebleven stukje natuurgebied om wat rust te vinden. Niet gevonden, hoewel het wel heerlijk was om even onder een boom te staan. Ik nam me voor vaker de natuur in te duiken in het nieuwe jaar. Zij het niet om stevige wandelingen te maken, maar ook gewoon om ergens onder een boom te zitten mijmeren. Heerlijk rustig. Maar wandelen werkt dus goed tegen stress

Vergeef jezelf

Tip 6: Vergeef het jezelf als je de feestdagen in je eigen ogen weer niet ongeschonden door komt, of denkt dat je het beter had kunnen doen. Ook als je extra medicijnen moet slikken om het door te komen; wees niet zo streng voor jezelf! En probeer… PROBEER… te blijven zien dat dit rotgevoel weer weg gaat. Het zijn de feestdagen maar… Het gaat voorbij en dan kom je weer in balans. Dit blijft niet, dit gaat later weer beter. Feestdagen, waarin de hele bevolking in een soort emotionele intensiteit terecht komt, zijn nu eenmaal heftig voor mensen die van zichzelf al veel emotionele intensiteit bezitten. 

Vier dat de feestdagen voorbij zijn

Tip 7: Bij mij gaat het automatisch, maar na de feestdagen vier ik het dus dat de feestdagen voorbij zijn. Wanneer alle mensen weer katerig naar hun werk gaan en de zweem van kerstlichtjes en decoratiemeuk met de zwavellucht van vuurwerk optrekt, ben ik op mijn best. Alles weer lekker normaal. Nu kan ik weer mijn ding doen.  

Kan iedereen hieronder zijn tips delen? Dat geeft een handig naslagwerk voor ons allemaal. Laten we gewoon doortellen: Wie heeft tip 8 klaar? Laat het weten via het contactformulier, dan zetten we jouw tip erbij!

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer