Hechting bij volwassenen

Table of Contents

Hechtingsstijl

Je hechtingsstijl bepaalt de manier waarop je je tot andere mensen verhoudt. Je hechtingsstijl beïnvloedt je intieme relaties, van je partnerkeuze tot hoe goed je relaties verlopen tot hoe ze eindigen. Het beïnvloedt hoe je in vriendschappen staat en hoe je je kinderen opvoedt. Het herkennen van je hechtingspatroon kan je helpen je sterke en zwakke punten in een relatie te begrijpen.

Je hechtingspatroon is ontstaan in de vroege kindertijd en blijft het model voor relaties op volwassen leeftijd. Lees over deze hechtingsstijlen bij kinderen.

De hechtingspatronen bij volwassenen zijn:

Veilige hechting

Mensen die in de kindertijd veilig zijn gehecht hebben ook veilige gehechtheidspatronen in volwassenheid. Ze weten wie ze zijn en wat ze verlangen in hun verbinding met anderen. Ze hebben in principe een positieve kijk op zichzelf, hun partners en hun relaties. Hun leven is evenwichtig: ze zijn zowel zeker van hun zelfstandigheid als van hun hechte relaties.

Lees ook: 3 essentiële factoren in gezonde relaties

Onveilige hechting

Angstige hechtingsstijl

Degenen die in de kindertijd angstig vermijdend gehecht zijn, hebben als volwassene hoogstwaarschijnlijk een angstige hechtingsstijl. Als volwassenen zijn ze zelfkritisch en onzeker. Ze zoeken goedkeuring en geruststelling van anderen, maar blijven aan zichzelf twijfelen.

Mensen met een angstige hechtingsstijl zijn vaak open over hun  gevoelens en zoeken snel intimiteit. Zij ervaren al vroeg in een relatie een sterke behoefte aan een partner en voelen zich alleen maar een half mens. Ze zoeken veel bevestiging en kunnen snel argwanend of jaloers zijn of claimend gedrag vertonen. Verlatingsangst speelt een grote rol.

Mensen met een angstige hechtingsstijl zijn bang door hun partner te worden verlaten. Ze zijn daarom steeds alert op wat de ander doet, stellen zich afhankelijk op en vertonen vaak ook claimerig gedrag. Ze kunnen erg emotioneel reageren op fysieke en emotionele afstand. 

Er is een diep verlangen naar liefde, onvoorwaardelijke liefde, die deze mensen in de kindertijd te weinig hebben gevoeld.

Vermijdende hechtingsstijl

Degenen die in de kindertijd angstig ambivalent gehecht zijn, hebben als volwassene hoogstwaarschijnlijk een vermijdende hechtingsstijl. Deze mensen zijn over het algemeen eenlingen; zij beschouwen relaties en emoties als relatief onbelangrijk.

Mensen met deze hechtingsstijl worden vooral door ratio gestuurd en proberen vaak te bedenken in plaats van te voelen of de ander de moeite waard is. Ze vinden nauw contact met anderen niet erg prettig. Ze bewaren graag afstand in een relatie en vinden het erg onprettig als ze het gevoel hebben dat de ander wat van ze verwacht Ze trekken zich vaak terug als ze voelen dat ze onder druk komen te staan. Bindingsangst speelt een grote rol.

Mensen met een vermijdende hechtingsstijl gaan vaak pas op latere leeftijd langerdurende intieme liefdesrelaties aan, daarvoor hebben ze meestal oppervlakkige korte contacten. Soms hebben ze binnen de relatie moeite met het tonen en ontvangen van affectie en liefde, en reageren ze afstandelijk, soms zelfs boos of afwerend, wanneer de partner toenadering en intimiteit zoekt.

Hun typische reactie op conflicten en stressvolle situaties is om ze te vermijden door zich te distantiëren. De levens van deze mensen zijn niet in balans: ze zijn innerlijk en geïsoleerd, en emotioneel verwijderd van zichzelf en anderen.

In de kindertijd van deze partners reageerden de ouders niet of negatief op de behoeften van het kind. 

Gedesoriënteerde hechtingsstijl

Degenen die in de kindertijd gedesoriënteerd gehecht zijn, hebben als volwassene hoogstwaarschijnlijk een gedesoriënteerde hechtingsstijl. Deze hechtingsstijl heeft kenmerken van zowel de angstige als de vermijdende hechtingsstijl. Partners met een gedesoriënteerde hechtingsstijl willen vaak samensmelten met hun partner en zijn dan ook heel jaloers en bezitterig, maar kunnen op andere momenten zich sterk afzetten tegen hun partner.

Deze partners hebben vaak in hun kindertijd ernstige problematiek ervaren en geleerd dat kinderen er niet toe doen en dat opgroeien onveilig is. Geregeld komen ze in een relatie terecht met een partner die sterk lijkt op een van de ouders en die kampt met dezelfde problematiek.

Oplossingen voor onveilige hechting

Uit onderzoek is gebleken dat je hechtingsstijl niet onveranderbaar is. Door bijvoorbeeld langdurig in een relatie te zitten met iemand met een veilige hechtingsstijl, kan de invloed van je ervaringen in je jeugd afnemen. Daarnaast kun je ook met therapie zorgen dat de onveilige hechting een minder negatieve invloed heeft op je relaties.

De meest gangbare relatietherapie, emotionally focused therapy (EFT) gaat ervan uit dat mensen in relatie zoeken naar dezelfde veiligheid als in de ouder-kind relatie en dat de emotionele reacties (irritatie, boosheid, tranen, woede, terugtrekken, stilte) die relatieproblemen veroorzaken komen uit een oerpaniek waarin (emotionele) verlating noodlottig is voor het voortbestaan.

Lees meer over de hechtingstheorie in: Ainsworth & Bowlby: Attachement Theory (hechtingstheorie)

Op zoek naar goede boeken over hechtingsproblemen: lees dit artikel op psyche.tips

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer