Genderdysforie

Wat is genderdysforie in de psychiatrie

Genderdysforie is opgenomen in de DSM-5 als het diepe gevoel van onbehagen dat iemand ervaart als geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. Vaak gaat het samen met de wens om van een ander geslacht te zijn. Iemand wil zich dan niet alleen graag gedragen als een ander gender en zo aangesproken  worden (genderrol of genderexpressie) maar ook de geslachtskenmerken van het andere gender hebben.

Een term voor mensen die genderdysforie ervaren en daadwerkelijk van geslacht willen veranderen is ‘transseksueel’, wat in onbruik raakt omdat het geen seksualiteit betreft, of het meer accurate ‘transgender’.

Genderdysforie komt op alle leeftijden voor. Het kan al in de kindertijd aanwezig zijn, maar lang niet alle kinderen met genderdysforie behouden dit gevoel en willen later medische behandeling.

In de ICD-11, het andere classificatiemodel voor ziektes, is genderdysforie in 2018 verwijderd van de lijst psychische aandoeningen.

Lees meer over het rijke spectrum aan genderidentiteiten.

Gerelateerde artikelen:

  • scene one flew over the cuckoos nest film over een psychiatrische inrichting waarin ECT onder dwang werd toegepast

    Hersenstimulatietherapie is een procedure die gebruik maakt van elektroden of magneten in de hersenen of op de hoofdhuid om een aantal ernstige psychische stoornissen die…

  • Man in een restrain chair

    Een poging tot een geschiedkundig overzicht van de behandeling van psychische stoornissen, vanaf het begin der tijden tot vandaag.

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Een paniekaanval is een intense aanval van angst en spanning en kan als zeer heftig ervaren worden.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.