Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Wat is een gedragsstoornis bij kinderen (ODD en CD)

Een gedragsstoornis is een psychiatrisch ziektebeeld bij kinderen. Het is een ontwikkelingsstoornis waarbij kinderen afwijkend, zeer moeilijk gedrag vertonen. Gedragsstoornissen ontstaan vanuit een erfelijke of aangeboren afwijking, in combinatie met risicofactoren in het kind zelf en zijn of haar omgeving. Als de oorzaak in de omgeving ligt, spreekt men van een gedragsprobleem.

Gedragsstoornissen zijn onderverdeeld in:

Oppositional Defiant Disorder (ODD)

Kinderen met ODD zijn moeilijk in de opvoeding, opstandig en ongehoorzaam, maar niet gewelddadig.

Conduct Disorders (CD)

Kinderen met CD vertonen asociaal gedrag, zonder respect voor de rechten en gevoelens van anderen.

Oorzaken van gedragsstoornissen

Bij het ontstaan van een gedragsstoornis is er vaak sprake van een wisselwerking tussen risicofactoren bij het kind en risicofactoren in de omgeving. Een risicofactor in het kind is bijvoorbeeld impulsiviteit; een voorbeeld vanuit de omgeving is mishandeling.

Gelukkig zijn er ook beschermende factoren, zoals een goede ouder/kind relatie, hoge intelligentie, goede vrienden of een school die goede en duidelijke structuur biedt.

Symptomen van gedragsstoornissen

Onderstaand gedrag valt op bij kinderen met een gedragsstoornis – maar hoeven niet allemaal voor te komen.

 • Voortdurend verzet tegen volwassenen
 • Liegen, stelen, vechten
 • Dingen kapot maken
 • Steeds niet luisteren
 • Niet aanspreekbaar zijn
 • Agressief gedrag, waarbij het kind met opzet geweld vertoond.
  Bijvoorbeeld:  
  • Verbaal (kleineren, uitschelden)
  • Relationeel (isoleren, kwaad spreken over anderen)
  • Fysiek (slaan, vernielen)

Kinderen en jongeren met een gedragsstoornis komen regelmatig in de problemen.

 • Op sociaal gebied, omdat hun leeftijdsgroep hen vaak buitensluit.
 • Op cognitief gebied is er uitval op bepaalde gebieden of een leerachterstand over de gehele linie.
 • Op emotioneel gebied, omdat het moeilijk voor hen is normale relaties aan te gaan en voortdurend een gevoel kunnen hebben van benadeling en uitsluiting.

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer