Wat is FACT-therapie (Flexible Assertive Community Treatment)

Table of Contents

FACT-therapie

Bij FACT-therapie behandelt en begeleidt een FACT-team mensen die een ernstige psychiatrische aandoening hebben in combinatie met problemen op andere levensterreinen, zoals met wonen, werken, sociale contacten en financiën. Dat doet het team ‘ambulant’, dat wil zeggen, buiten het ziekenhuis of een instelling. Voor deze zorg kun je dus in je eigen omgeving blijven.

Het doel van FACT is om je in je eigen omgeving continu te blijven begeleiden, behandelen en ondersteunen. Als dat wenselijk is zoekt het team daarbij contact met je familie, de buurt en eventueel andere instanties, zoals de huisarts, de woningcoöperatie of de wijkagent.

Werkwijze FACT-team

Het streven is dat je alle teamleden kent, ook al zul je het meest te maken hebben met je zogenaamde ‘casemanager’, iemand die specifiek aan jou is toegewezen. Afhankelijk van de noodzaak, komen de hulpverleners van het wijkteam één keer tot meerdere keren per week langs.

Er wordt dagelijks besproken of er op dat moment intensievere zorg voor jou noodzakelijk is. Je medicatie wordt bekeken door de psychiater. Als dat nodig is krijg je een afspraak bij de psychiater of komt de psychiater bij je langs.

Het FACT-team

In een FACT-team zitten mensen van verschillende disciplines, zoals een psychiater, een psycholoog, een maatschappelijk werker, maar ook sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, verslavingsdeskundigen en woonbegeleiders. Ook zitten in sommige FACT-teams ervaringsdeskundigen.

In FACT-teams van de GGZ zit daarnaast een IPS-trajectbegeleider, die kijkt hoe je weer betaald aan het werk kunt gaan. Je kunt gedurende drie jaar begeleid worden in het vinden en behouden van betaald werk. De IPS-trajectbegeleider biedt ook ondersteuning op je werkplek. 

Waar staat FACT voor?

FACT staat voor flexible assertive community treatment:
assertive; de zorg wordt actief aangeboden, hulpverleners komen langs;
community; thuis, op straat, in de wijk;
treatment; behandeling, begeleiding, ondersteuning bij herstel.

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer