Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Wat is andere gespecificeerde voedings- en eetstoornis (OSFED) voorheen eetstoornis NAO?

Zoals veel groepen psychische stoornissen hebben ook de eetstoornissen een restgroep. Dit is de andere gespecificeerde voedings- en eetstoornis / Other Specified Feeding or Eating Disorder (OSFED). Van deze stoornis zijn geen specifieke kenmerken te noemen uit de DSM-5, omdat ze er niet zijn. Wie deze diagnose krijgt, voldoet niet aan alle kenmerken voor anorexia, boulimia of BED, maar vertoont wel duidelijk eetgestoord gedrag.

Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die eetbuien heeft en ze ook compenseert, maar dat minder vaak dan eens per week heeft, wat een voorwaarde is voor de diagnose boulimia. Of iemand die duidelijk restrictief gedrag vertoont, wat een kenmerk is van anorexia, maar geen ondergewicht heeft.

Deze groep stond vroeger bekend als eetstoornis NAO (Niet Anderszins Omschreven). In het buitenland stond het vroeger bekend onder de naam EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified).

Vroeger werd de diagnose NAO vaker gegeven, omdat de kenmerken van de losse eetstoornissen toen nog strenger waren. Bij de DSM-5 zijn enkele kenmerken aangepast of geschrapt, waardoor meer mensen de diagnose boulimia of anorexia kunnen krijgen. Ook BED viel vroeger onder NAO, waar het nu een eigen erkende eetstoornis is.

Het is moeilijk om hier iets steekhoudends te zeggen over de oorzaken of behandelvormen van OSFED, omdat het een verzamelnaam is voor heel veel verschillende klachten. Wat wel belangrijk is om te benadrukken, is dat OSFED niet minder ernstig is dan de andere vastgestelde stoornissen. Dit beeld bestaat vaak wel, ook bij mensen met OSFED zelf. Het kan voelen alsof de stoornis minder zwaar is, of alsof het een soort ‘vergaarbakdiagnose’ is. Dit beeld kan schadelijk zijn en iemand tegenhouden hulp te zoeken, en het is ook niet waar.

De diagnose OSFED zegt eigenlijk alleen: hier is een eetstoornis aan de hand. En dat is al voldoende reden om het serieus te nemen en hulp te zoeken.

Laatste blogs over eetstoornissen:

Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Zoals verreweg de meeste stoornissen is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het krijgen van BED. Het is altijd een combinatie van factoren. Het klassieke beeld van een zware jeugd of een grote gevoeligheid voor slanke modellen in…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer