Dramadriehoek

Table of Contents

Het dramadriehoekmodel is een interactiemodel uit de psychologie. Het laat interactiepatronen zien die tot een toxisch samenspel leiden.

Er is geen ‘goede’ of ‘foute’ rol of persoon, het is de dynamiek van alle aanwezige partijen die de interactie toxisch maakt.

De dramadriehoek is een dynamiek die ontstaat tussen aanwezige mensen en kan dus per situatie of relatie verschillen. Iedereen die omgaat met anderen kan in deze negatieve spiraal raken.

Negatieve dynamiek

In een negatieve interactie of toxische relatie zijn drie rollen te herkennen: die van Aanklager, Redder en Slachtoffer. De rollen zijn inwisselbaar: in een slechte interactie of relatie kun je van rol wisselen of verschuiven. De drie rollen hebben een vaste, negatieve dynamiek ten opzichte van elkaar.

Aanklagersrol

De Aanklager wijst naar anderen om zijn eigen zwakte te verbergen.

‘Jij snapt er echt niets van hè.’

De ander is degene die fouten maakt. Zo gaan anderen zich schuldig voelen en krijg je zelf een groter gevoel van eigenwaarde.

Reddersrol

De Redder biedt graag, veel en vooral ongevraagd hulp.

‘Kom maar, laat mij het maar even doen.’

Je moet altijd alles doen en niemand waardeert je. Je neemt daarbij ongevraagd de verantwoordelijkheid van een ander over. Daardoor maak je anderen afhankelijk en jezelf onmisbaar.

Slachtofferrol

Het Slachtoffer gedraagt zich hulpeloos en reageert het liefst vanuit onmacht.

‘Ze moeten altijd mij hebben.’

De hele wereld werkt tegen je en anderen moeten je helpen of je pijn erkennen. Als je je zielig genoeg voordoet dan voelt een Redder zich aangesproken. Roep je irritatie op, dan wordt de Aanklager uitgedaagd.

Alternatieve rollen

Je kunt een negatief interactiepatroon ombouwen tot een positieve:

Alternatief voor aanklagersrol

Het alternatief voor agressief aanklagergedrag stopt met een assertieve opstelling.

  • Geef je grenzen aan.
  • Zeg wat je ‘echt’ denkt, zinnen die beginnen met  Ik vind …; Ik voel …; Ik wil …  zonder de ander daarbij te kwetsen.

Alternatief voor reddersrol

Het alternatief voor reddergedrag is een zorgzame opstelling. Betrokkenheid bij de ander én bij jezelf.

  • Accepteer dat anderen voor zichzelf kunnen of willen zorgen.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over wat de ander zelf doet.
  • Vraag: Kan ik iets voor je doen?

Alternatief voor slachtofferrol

Het alternatief voor hulpeloos slachtoffergedrag begint met realisme. Je kwetsbaar opstellen, niet door te klagen maar te vragen.

  • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, gedachten en gevoelens en behoeften.
  • Vraag: Wil je me even helpen?

Lees meer over de dramadriehoek in deze blog

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer