Wij willen spreken

Wat is dissociatieve identiteitsstoornis

Over DIS

Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is een psychische aandoening waarbij iemand afwisselend twee (of meer) van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden kan aannemen. Ten minste twee van deze persoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag volledig over.

Meervoudigepersoonlijkheidsstoornis, of multipele persoonlijkheidsstoornis (MPS) is een in onbruik geraakte term hiervoor. Schizofrenie wordt vaak ten onrechte verward met DIS.

Vaak heeft iemand met DIS gaten in het geheugen die niet door vergeetachtigheid te verklaren zijn. Vaak weet de oorspronkelijke persoonlijkheid niets van de andere persoonlijkheden (ook wel alter ego’s, alters of binnenmensen genoemd). De andere persoonlijkheden weten soms wel af van de oorspronkelijke identiteit en van elkaar.

De alternatieve persoonlijkheden zijn in die zin volledig, dat ze een eigen karakter en verleden hebben en soms ook andere uiterlijke kenmerken (een ander stem- en taalgebruik). De alterego’s kunnen allemaal een eigen naam hebben, maar het hoeft niet per se. Sommige mensen met DIS hebben geen namen voor hun alterego’s, maar toch zijn het andere persoonlijkheden.

Meer weten over DIS?

Lees dan:

Blog

Bekijk de laatste blogs over DIS:

Ook ons boek over 9 verschillende stoornissen heeft een hoofdstuk over DIS met een interview en drie verhalen. Dit zijn andere interviews en verhalen dan in het e-book:

Gerelateerde artikelen:

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.