Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Dierentherapie (Animal Assisted Therapy, AAT)

Therapie of behandeling waarin gedomesticeerde dieren een rol spelen wordt Animal Assisted Therapy (AAT) genoemd. Dieren zoals honden, katten, varkens en vogels kunnen in het behandelplan worden opgenomen. Bij Equine Assisted Therapy (EAT) of hippotherapie speelt een paard een rol.

Therapie met dieren is een aanvullende behandeling die naast klinische therapie gegeven kan worden. Het is geen vervanging of alternatief voor reguliere behandelingen. Een professionele behandelaar of therapeut is verantwoordelijk en de vooruitgang wordt gemeten en vastgelegd. De therapie of behandeling heeft een duidelijk begin en einde. Er zijn specifieke doelen bepaald in een behandelplan. Met hulp van het dier werk je aan cognitieve, sociale, emotionele en/of fysieke doelstellingen.

Dierentherapie kan volgens Amerikaanse onderzoeken een nuttige interventie zijn voor individuen of groepen. Een meta-analyse van 49 studies die dierentherapie bekeken vond positieve resultaten en een algemeen verbeterd emotioneel welzijn bij mensen met autisme, medische aandoeningen of gedragsproblemen. Een ander metaonderzoek van gerandomiseerde, gecontroleerde studies vond dat dierentherapie nuttig kan zijn voor mensen die strijden tegen ziekten zoals depressie, schizofrenie of verslaving. Iedereen die een hekel heeft aan dieren, er bang voor is of er allergisch voor is, is geen waarschijnlijke kandidaat voor deze specifieke therapie

Afhankelijk van de aard van je therapie en het type dier in kwestie, kun je je eigen hond, kat of ander huisdier voor emotionele ondersteuning nemen, of je kan de zorg van een therapiepaard op je nemen dat leeft op een manege. Met je therapeut kun je je vorderingen met het dier bespreken. Als je in een ziekenhuis, verpleeghuis, revalidatiecentrum of een ander type gemeenschapscentrum verblijft, kan een vrijwilliger met een getraind therapiehuisdier je bezoeken.

Dieren kunnen een gevoel van rust, comfort of veiligheid geven en de aandacht afleiden van een stressvolle situatie. Voorstanders van dierentherapie zeggen dat het ontwikkelen van een band met een dier helpt bij het ontwikkelen van een beter gevoel van eigenwaarde, het stabiliseren van je emoties, en het verbeteren van je communicatieve en sociale vaardigheden.

Dierentherapie is niet hetzelfde als ondersteuning

Als een hond, kat of ander huisdier meedoet aan een blijvende activiteit voor mensen die ziek zijn of een beperking hebben, zoals een hulphond, is dat geen therapie. Dit soort ondersteuning wordt Animal Assisted Activities (AAA) genoemd. Deze activiteiten zijn bedoeld om mensen te ondersteunen of te stimuleren en zo het algemeen welzijn te handhaven of te bevorderen, of om mensen maatschappelijk actief te laten worden. AAA is niet direct gekoppeld aan een beperking of ziekte, maar algemeen gericht op het verhogen van de kwaliteit van leven. AAA wordt ook ingezet voor psychische problemen. Bekijk ons artikel voor een hulphond bij Autisme, PTSS of een eetstoornis. Wij kunnen je eventueel ook helpen bij de aanvraag. 

Een meer overkoepelende term voor de beide behandelingen is Animal Assisted Interventions (AAI). In Nederland worden verder termen gebruikt als: aaihond, zorgdier, zorghond, zorgdierteam, bezoekhond, bezoekdier, bezoekteam, knuffelhond, therapiehond, bezoekvrijwilliger, therapeutisch paardrijden, dierondersteunde activiteit, behandeling of therapie.

Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Er zijn drie vormen van kunstzinnige therapie - beeldend, muziek, spraak & drama. Bij beeldende kunstzinnige therapie worden creatieve technieken gebruikt, zoals tekenen, schilderen, kleuren of beeldhouwen, om tot psychologische en emotionele inzichten te komen. Onder begeleiding van een kunstzinnig therapeut kun je…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer