DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

Wat is diepe hersenstimulatie bij psychiatrische aandoeningen (DBS)

Bij diepe hersenstimulatie (of DBS, deep brain stimulation) worden er elektroden op specifieke plekken operatief in de hersenen aangebracht. Die stimuleren de hersenen met stroomstootjes uit een soort pacemaker die onder het sleutelbeen wordt geplaatst. Door de prikkeloverdracht te veranderen, kunnen de elektroden ziektesymptomen dempen of zelfs helemaal wegnemen.

Diepe hersenstimulatie bestaat sinds de jaren tachtig als behandeling van bewegingsziekten, zoals Parkinson. Steeds vaker wordt de therapie ook onderzocht bij aandoeningen met een psychiatrische component. Diepe hersenstimulatie lijkt een succesvolle reguliere behandeling voor therapieresistente obsessieve-compulsieve stoornis (OCS).

Sinds tien jaar wordt diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) ook getest als behandeling voor therapieresistente depressie. Bij ongeveer de helft van de patiënten met een therapieresistente depressie is de behandeling effectief. Ook is de behandeling veilig, volgens promotie-onderzoek van Isidoor Bergfeld in  juli 2018.

De behandeling wordt daarnaast experimenteel toegepast voor het syndroom van Gilles de la Tourette, verslaving, anorexia nervosa, posttraumatische stressstoornis, autisme en schizofrenie.

Gerelateerde artikelen:

  • Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor anorexia vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk. Omdat mensen met anorexia vaak ondergewicht hebben, wordt er eerst gewerkt om het gewicht omhoog te krijgen…

    DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.