Dialectische gedragstherapie (DGT)

Table of Contents

Dialectische gedragstherapie (DGT) werd oorspronkelijk ingezet bij de behandeling van ernstige borderlinestoornissen. Tegenwoordig is echter ook bekend dat het ook zeer effectief kan zijn bij andere psychische klachten, zoals verslaving, trauma, depressie en eetstoornissen.

Het doel van DGT is bewustwording van gedachten, gevoelens en gedrag en het veranderen hiervan. Ook wordt aangestuurd op het aanleren van een dialectische houding, oftewel het doelgericht omgaan met (schijnbare) tegenstellingen en hier waarheid uit proberen te halen door middel van argumentatie.

Er wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van vaardigheden die van pas komen in specifieke situaties waar met name borderlinepatiënten vaak mee te kampen hebben. Ook wordt het contact met andere mensen geanalyseerd en geoptimaliseerd.

DGT kan bestaan uit individuele therapieën die worden aangevuld met groepssessies. Over het algemeen bestaat het uit vier onderdelen:
1. Individuele therapie
2. Vaardigheidstraining (oplettendheid, relaties, emoties, omgaan met crisis)
3. Telefonische consultatie (telefonische hulp als een patiënt terugvalt in oud gedrag)
4. Consultatieteam (therapeuten met verschillende expertises overleggen onderling)

Bronnen:
– PSYQ
– Tijdschrift voor Psychiatrie
– Mondriaan
– Verening DGT

Gerelateerde artikelen:

  • Tips uit dialectische gedragstherapie (DGT)

    Blogster Lotte (@lotte) volgt DGT-therapie. Hieronder geeft ze er wat tips uit rondom het thema 'Verdragen'. Verdragen, wat een rotwoord, binnen de DGT-therapie die ik volg lijkt het soms het antwoord op alle problemen. De waarheid is, we kunnen niet…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer