Table of Contents

Crisisplan en crisiskaart

Meer over psychische crisis

Om een nieuwe psychische crisis te voorkomen, kun je samen met je behandelaar een signaleringsplan of crisisplan maken.

Crisisplan

In het crisisplan staat informatie over hoe een crisis er bij jou uit ziet en wat er wel en niet moet gebeuren als er een crisis optreedt. Het crisisplan wordt op een centraal punt in de regio bewaard en is zeven maal 24 uur opvraagbaar. In het crisisplan staat:

  • hoe je kunt merken dat het slechter gaat,
  • hoe je naasten kunnen merken dat het slechter gaat,
  • wat jij en je naasten in dat geval kunnen doen om een nieuwe crisis te voorkomen.

Crisiskaart

Daarnaast kun je samen met je behandelaar een crisiskaart maken. Een crisiskaart is een klein persoonlijk document dat opgevouwen niet groter is dan een bankpasje. De kaart past dus in een portemonnee. Zo kan je de crisiskaart gemakkelijk bij je dragen. Op de kaart staat informatie over hoe een crisis er bij jou uit ziet en wat er moet gebeuren als er een (psychische) crisis optreedt. De crisiskaart kan voor naasten, omstanders en voor hulpverleners een soort ‘gebruiksaanwijzing’ bij een crisis zijn.

De tekst op deze kaart is een samenvatting van het crisisplan en is daar onlosmakelijk mee verbonden.
Je bepaalt zelf hoeveel informatie er uit het crisisplan op de crisiskaart komt te staan. Op een crisiskaart worden persoonlijke gegevens genoteerd, omschrijving van de kenmerken van een (dreigende) crisis bij de betreffende persoon, maar er kan ook vermeld worden wie de vertrouwenspersoon is, wie moeten worden gewaarschuwd, het medicijngebruik, afspraken met de huisarts of de behandelaar, wensen en eventueel praktische informatie, zoals huisdieren die verzorging nodig hebben.

Het is wenselijk dat je aan je crisisplan werkt op een moment dat je helder voor ogen hebt wat er wel en niet wenselijk is in geval van een crisis. Hiermee kan voorkomen worden dat beslissingen over je worden genomen op een moment dat je niet in staat bent aan te geven wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Terwijl je misschien vaker zo’n situatie hebt meegemaakt, of misschien wel met je eigen hulpverlener afspraken heeft lopen over de juiste aanpak.

Op een crisiskaart staan:

  • de gegevens van je behandelaar
  • welke medicijnen je slikt
  • hoe je wilt dat er met je wordt omgegaan tijdens een crisis
  • wie de hulpverleners moeten bellen bij een crisis

[qcld-ilist mode=”one” list_id=”17301″ upvote=”off” disable_lightbox=”false” column=”1″]

Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Hulp nodig? Heb je dringende medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld? Bel dan naar 112. Heb je met spoed psychische hulp nodig? Bel dan je huisarts. Je huisarts schakelt de crisisdienst in. Je kunt het telefoonnummer…

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer