(C)PTSS, wat is dat nou eigenlijk?

Table of Contents

Afgelopen week stond GTST (toevallig) op, toen ik hoorde dat onze Laura waarschijnlijk te maken heeft met een Posttraumatische stressstoornis, oftewel PTSS. Ik moest er even van glimlachen, omdat ik blij ben dat deze psychische aandoening steeds meer aandacht en bekendheid krijgt, want tot voor kort dachten veel mensen dat dit alleen maar voor kon komen bij veteranen die tijdens hun uitzending(en) trauma(‘s) hadden opgelopen. Inmiddels weten we dat het ook na andere soorten traumatische gebeurtenissen kan optreden. Enkele voorbeelden van dergelijke gebeurtenissen zijn een overval, een auto-ongeluk, mishandeling en seksueel misbruik.

(C-)PTSS, wat is dat nou eigenlijk?

“Post” staat in dit geval voor “na”, dus het betreft een stress-toestand die optreed ná het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Het klinkt natuurlijk logisch dat je allerlei narigheid ervaart na een schokkende gebeurtenis. Toch ontwikkelt niet iedereen die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt een Posttraumatische Stressstoornis. Indien klachten als hyperalert zijn, herbelevingen en prikkelbaarheid langer aanhouden dan ongeveer een maand, kan er sprake zijn van PTSS. Duurt het korter dan een maand dan is er waarschijnlijk sprake van een Acute Stressstoornis.

Mogelijke symptomen van PTSS zijn:

– Herbelevingen (nachtmerries/flashbacks)
– Vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan
– Hyperalertheid
– Prikkelbaarheid/Woedeuitbarstingen
– Roekeloos of zelfdestructief gedrag
– Concentratieproblemen
– Slaapstoornissen
– Extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels
– Overdreven negatieve overtuigingen of verwachtingen over zichzelf, anderen of de wereld
– Onvermogen om een belangrijk aspect van de traumatische gebeurtenis te herinneren
– Hevige schrikreacties
– Negatieve gemoedstoestand (BV: angst, boosheid, schuldgevoelens of/en schaamte)
– Verminderde interesse voor deelname aan belangrijke activiteiten
– Gevoelens van onthechting of vervreemding van anderen
– Onvermogen om positieve emoties te ervaren
Bovenstaande symptomen hoeven niet allemaal voor te komen. De zich voordoende symptomen variëren per persoon.

Wat is het verschil tussen PTSS en C-PTSS?

C-PTSS staat voor een Complexe Posttraumatische Stressstoornis. C-PTSS is in de DSM5 helaas niet als afgebakende diagnose opgenomen en kan niet als diagnose zonder PTSS gesteld worden. Daarom is het van belang complex trauma en complexe PTSS te specificeren in een beschrijvende diagnose. C-PTSS ontstaat vaak door vroegkinderlijke ernstige en/of herhaaldelijke traumatisering, waardoor de persoonlijkheidsontwikkeling ernstige schade heeft opgelopen. Naast alle symptomen die bij PTSS aanwezig zijn, is er bij C-PTSS vaak ook sprake van onderstaande symptomen:

– Negatief zelfbeeld
– Moeite hebben met het reguleren van emoties
– Moeite met het vertrouwen van andere mensen
– Dissociaties

Net zoals bij PTSS, ontwikkelt niet iedereen die als kind ernstige trauma’s heeft meegemaakt C-PTSS. Of je wel of niet een stoornis ontwikkelt vanuit traumatische ervaringen ligt aan meerdere factoren, zoals de kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een psychisch probleem. Dit wordt gedeeltelijk erfelijk bepaalt, maar heeft ook te maken met psychische en sociale factoren.

Is (C-)PTSS te behandelen?

Ja, inmiddels is zowel PTSS als C-PTSS relatief goed te behandelen. De twee meest effectieve behandelmethodes voor PTSS zijn EMDR en Imaginair Exposure. Voor C-PTSS zijn deze methodes ook effectief, maar wordt er meestal een 3-fasebehandeling opgestart waarmee men niet direct begint met traumaverwerking. Vaak bestaat de behandeling voor C-PTSS uit een stabilisatietraject, waarin wordt gewerkt aan stabiliteit, emotieregulatie, een vertrouwensrelatie opbouwen met de therapeut en het verminderen van dissociaties. Indien de stabilisatiefase voldoende heeft opgeleverd wordt de 2de fase van de behandeling ingezet. Deze fase zal gericht zijn op traumaverwerking (EMDR en/of Imaginair Exposure). De 3de en laatste fase is een rehabilitatie en re-integratiefase, die er op gericht is om weer te kunnen functioneren in de maatschappij.

Dit artikel werd geschreven door Essy, studente psychologie aan de Open Universiteit en werd hier gepubliceerd.

Meer weten over trauma / (C)PTSS? Lees dan:

Het mens achter de labels

Boek mens achter de labels

Gerelateerde artikelen:

  • Wat is imaginaire rescripting

    Imaginaire exposure met rescripting of kortweg imaginaire rescripting is een behandeling waarbij je je een negatieve gebeurtenis voorstelt, waarna je therapeut of jijzelf in het beeld stapt en je het verloop van de gebeurtenis verandert. De behandeling is ontwikkeld voor…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer