Table of Contents

Wat is comorbiditeit?

Comorbiditeit is het naast elkaar voorkomen van verschillende stoornissen tegelijkertijd. Hulpverleners zien het naast elkaar voorkomen van psychische stoornissen vaak als een teken dat sprake is van ernstigere problematiek, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Een veel voorkomende vorm van comorbiditeit is dat een depressie samengaat met een angststoornis. Dit betekent in dit geval dat iemand meer klachten heeft dan iemand met één van de diagnoses: iemand is somber en angstig tegelijkertijd. Deze klachten komen echter zo vaak samen voor dat je je kunt afvragen of de scheiding tussen depressie en angststoornis wel terecht is. Depressie zou ook een symptoom kunnen zijn van een onbehandelde angststoornis.

De comorbiditeit heeft dus ook te maken met de manier waarop de DSM stoornissen classificeert. Zo is het niet verwonderlijk als mensen met een depressie vaker piekeren. Piekeren hoort in die zin bij depressies. Maar volgens de classificatie hoort piekeren bij angststoornissen.

Het is dus heel goed mogelijk dat iemand in twee of meer classificaties past, terwijl er sprake is van één onderliggend probleem. De classificatie die je krijgt is daarom ook niet hetzelfde als een diagnose bij fysieke (somatische) ziektes.

Lees meer over de DSM

Gerelateerde artikelen:

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer