DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

Wat is cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie van gesprekken en oefeningen. Het richt zich vooral op het aanpakken van bepaalde gedragingspatronen in het denken van de patiënt. Je leert om anders te reageren op bepaalde situaties of emoties, op een constructievere, gezondere manier.

Bij veel psychische stoornissen is er sprake van negatieve gedachten, gevoelens en gedragingen. Cognitieve gedragstherapie helpt bij het opsporen en corrigeren hiervan. Vervolgens voelt iemand zich vaak beter en krijgt hij of zij de controle over het leven enigszins terug.

Cognitieve gedragstherapie wordt ingezet bij verschillende psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen, gedragsstoornissen, eetstoornissen en zelfbeschadiging.

Gerelateerde artikelen:

  • Rationeel-Emotieve Therapie (RET) is een vorm van cognitieve gedragstherapie. RET gebruikt rationaliteit om zelfdestructieve cognitieve processen te herkennen en daar mee om te gaan. Onbewust destructief gedrag wordt dan bewust erkend en vervolgens ondermijnd ten gunste van meer constructief gedrag.…

    DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo