Wat is boulimia nervosa

Wat is boulimia nervosa

Boulimia nervosa valt in de DSM-V onder de voedings- en eetstoornissen. Het is een eetstoornis waarbij iemand met regelmaat grote eetbuien heeft, die dan op een of andere manier gecompenseerd worden. Vroeger werd er onderscheid gemaakt in purgerend type (mensen die compenseren door over te geven of laxeermiddelen te gebruiken) en niet-purgerend type (mensen die op een andere manier compenseren, door bijvoorbeeld veel te sporten). Sinds de DSM-V bestaat dit onderscheid niet meer.

Om de diagnose boulimia te krijgen, wordt naar de volgende kenmerken gekeken:

 • Eetbuien die voor een periode van drie maanden minstens één keer per week voorkomen.
 • Tijdens deze eetbui wordt een hoeveelheid eten naar binnen gewerkt die groter is dan een normaal mens zou eten.
 • De eetbuien worden gecompenseerd om gewichtstoename tegen te gaan, bijvoorbeeld door over te geven, laxeermiddelen of plaspillen te gebruiken, te vasten of veel te gaan sporten.
 • Er is een grote invloed van het lichaamsgewicht op het zelfoordeel

Deze criteria zijn in de DSM-V iets versoepeld. Voorheen moest iemand minstens drie keer per week eetbuien hebben gehad gedurende drie maanden. Hierdoor kunnen mensen die voorheen soms de diagnose NAO kregen, een specifiekere diagnose krijgen wat vermoedelijk hun hulpproces ten goede zal komen (Hoek & Van Elburg, 2014). Ook de subtypering van purgerend en niet-purgerend is toen verdwenen.

Wat een eetbui is, daar zou je verschillend over kunnen denken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen objectieve eetbuien en subjectieve eetbuien. Iemand kan het gevoel hebben een eetbui gehad te hebben als hij of zij drie boterhammen met pindakaas en een paar koekjes heeft gegeten, omdat hij of zij het gevoel had op dat moment de controle verloren te hebben. Toch valt dit onder de subjectieve eetbuien: een gezond persoon zou dat zomaar goed kunnen eten en er geen probleem in zien. Een objectieve eetbui is een hoeveelheid die ieder normaal mens als veel zou zien. Dan gaat het bijvoorbeeld over drie boterhammen met pindakaas, de hele rol koekjes, een zak drop, een bak aardappelsalade enzovoorts. Dat is de eetbui die in de criteria wordt bedoeld.

Waar anorexia vaak duidelijker zichtbaar is, zowel fysiek als in het gedrag, kan boulimia langere tijd onopgemerkt blijven. De persoon in kwestie heeft vaak een gezond gewicht (al hoeft dit niet het geval te zijn) en de eetbuien spelen zich meestal stiekem af. Dit zorgt ervoor dat mensen met boulimia hier gemiddeld langer mee kunnen lopen zonder dat het hun omgeving opvalt.

Boulimia is de tweede meestvoorkomende eetstoornis in Nederland. In totaal zouden er zo’n 22.000 mensen aan deze stoornis lijden. Omdat ze vaak geen ondergewicht krijgen, denken veel mensen met boulimia dat hun eetstoornis niet zo ernstig is. Maar boulimia kan ernstige schade opleveren. Veelvuldig braken kan permanente schade aan de tanden opleveren en ook de maag en slokdarm kunnen geïrriteerd raken. Ook kan iemand tekorten aan ijzer en kalium krijgen. Vooral een kaliumtekort kan levensbedreigend zijn; dat kan hartritmestoornissen opleveren. Wie compenseert door laxeermiddelen, kan daar uitdroging of luie darmen van krijgen.

Waar komt boulimia nervosa vandaan

Zoals verreweg de meeste stoornissen is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het krijgen van boulimia. Het is altijd een combinatie van factoren. Het klassieke beeld van een
zware jeugd of een grote gevoeligheid voor slanke modellen in tijdschriften klopt in veel gevallen in elk geval niet.

Genetische aanleg en erfelijkheid speelt mee. Onderzoek toont aan dat de kans op een eetstoornis groter is als het in je familie voorkomt. Daarnaast spelen biologische factoren een rol: wanneer de regulatie en opname van bijvoorbeeld serotonine niet loopt, zou de kans groter zijn een eetstoornis te ontwikkelen. Puur je fysiek kan ook meewerken. Wie aanleg heeft voor overgewicht, zal eerder gaan lijnen en kan vervolgens doorslaan.

Ook de persoonlijke omstandigheden spelen een rol. Wie van zichzelf al weinig zelfvertrouwen heeft, wat faalangstig is, gevoelig voor kritiek of erg perfectionistisch, zou mogelijk meer kans op een eetstoornis lopen. Ook zou het zo zijn dat iemand uit een instabiel gezin, waarbij bijvoorbeeld veel ruzie is of juist overdreven beschermend gedrag, extra kans op een eetstoornis loopt.
Voor al deze kenmerken geldt dat ze in hun eentje niet verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Een eetstoornis is een autonome ziekte, en daarom kun je het bijvoorbeeld niet omdraaien en zeggen dat iedereen met een perfectionistische inslag een eetstoornis krijgt. Het is altijd een combinatie van factoren en een samenloop van omstandigheden.

Hoe wordt boulimia nervosa behandeld

Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor boulimia vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk, om het eetpatroon te normaliseren en daarna te stabiliseren. Iemand met een eetstoornis moet vaak bijna opnieuw leren eten. Leren wat een normaal voedingspatroon is, hoeveel een goede portie is en leren variëren op de basislijst met boterhammen. Want als jij voor je ontbijt drie boterhammen moet eten, hoe kun je dat dan op een goede manier vervangen als je yoghurt met cruesli wilt eten? Ook het compensatiegedrag, dat bij veel eetstoornissen in meer of mindere mate een rol speelt, moet afgeleerd worden.

Bij veel eetstoornisbehandelingen ligt op dat deel, zeker in het begin, de nadruk. Verder is er bij mensen met ondergewicht een duidelijk aanwezige gewichtscomponent in de behandeling: ze moeten aankomen naar een gezond gewicht. Vaak gaat dit met een wekelijkse aankomeis, al dan niet met consequenties als deze eis (meermaals) niet gehaald wordt.

Daarnaast wordt er in veel therapieën aandacht besteed aan onderwerpen als zelfbeeld, perfectionisme en het op een gezondere manier omgaan met emoties. Ook is er vaak een stuk psycho-educatie bij betrokken, voor meer inzicht in de stoornis en de gevolgen daarvan.

Laatste blogs over Boulimia:

Gerelateerde artikelen:

 • Oorzaak boulimia nervosa

  Zoals verreweg de meeste stoornissen is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het krijgen van boulimia. Het is altijd een combinatie van factoren.…

 • Behandeling boulimia nervosa

  Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor boulimia vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk, om het…

 • Oorzaak anorexia nervosa

  Zoals verreweg de meeste stoornissen is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het krijgen van anorexia. Het is altijd een combinatie van factoren.…

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.