Table of Contents

Wat is een bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis is een ziekte waarbij iemands stemming verstoord raakt voor een langere periode. Daarbij komen zowel depressie als manie of hypomanie afwisselend voor. De ziekte wordt daarom ook vaak een manisch depressieve stoornis genoemd.

Tijdens de depressieve periode is er sprake van een sombere of vlakke stemming. Tijdens de manische periode is de stemming juist overdreven vrolijk (eufoor) of prikkelbaar. Hypomanie komt ook voor. In die toestand zijn mensen duidelijk anders en meestal beter gestemd en energieker dan in hun normale doen. Het lijkt op een manie, maar is minder ernstig. Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis die bij ongeveer twee procent van de bevolking voorkomt.

Een bipolaire stoornis herkennen

De manische of hypomane periodes worden niet altijd goed herkend. De diagnose manisch-depressieve stoornis wordt bij veel patiënten pas na jaren gesteld. De behandeling van de stoornis is anders dan die van een gewone depressie en de gevolgen van een verkeerde diagnose kunnen ernstig zijn. Tijdig herkennen van een bipolaire stoornis is dus belangrijk. Vaak kan de omgeving helpen, omdat mensen niet altijd de verschijnselen bij zichzelf opmerken of erkennen.

Verschijnselen van depressie

Een depressie is een periode van minstens twee weken waarin de persoon zich het grootste deel van de dag somber voelt of lijdt aan gevoelsverlies en interesseverlies. Allerlei andere verschijnselen kunnen zich daarbij voordoen zoals:

 • verandering in slaapritme
 • verandering in eetlust en smaak
 • piekeren
 • schuldgevoelens
 • geen perspectief zien
 • zelfmoordgedachten of zelfs plannen hiervoor.

Als de patiënt stemmen gaat horen, grip op de realiteit kwijt raakt of verward raakt, is hulp zoeken echt nodig.

Verschijnselen van manie

Een manie is een periode van minstens een week, waarin de persoon meestal:

 • in een abnormaal goede stemming is
 • weinig slaap nodig heeft
 • overloopt van energie
 • of een prikkelbare stemming heeft

Mensen in een dergelijke toestand:

 • denken sneller
 • zijn spraakzamer
 • hebben allerlei plannen en ideeën
 • zijn vaak seksueel ontremd
 • kunnen grenzeloos veel geld uitgeven

Het gaat mis wanneer er bijvoorbeeld schulden worden gemaakt of wanneer – voorheen stabiele – relaties op het spel worden gezet. Ook wanneer er hallucinaties en waanideeën bij komen is de situatie ernstig.

Hypomanie

Een hypomanie is een periode van tenminste vier dagen, die lijkt op een manie, maar minder ernstig is en geen opname behoeft. Ook in deze toestand zijn mensen duidelijk anders en meestal beter gestemd en energieker dan in hun normale doen.

Bipolaire stoornis, type 1 en 2

Er zijn grofweg twee vormen van de bipolaire stoornis die veel voorkomen: de bipolaire stoornis type 1 en type 2. Formeel gezien wordt de diagnose type 1 gesteld als de persoon ten minste 1 keer manisch is geweest in zijn/haar leven. De diagnose type 2 wordt gesteld bij het doormaken van ten minste 1 hypomane periode en ten minste 1 depressie.

Oorzaken

Hoe de bipolaire stoornis ontstaat, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken.
De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek verricht naar de invloed van genetische kwetsbaarheid enerzijds en de invloed van de omgeving anderzijds. Ongeveer tweederde van alle mensen die aan een bipolaire stoornis lijdt, heeft een familielid met een stemmingsstoornis.

Toch verklaren de genen niet alles. Bepaalde omgevingsfactoren zijn ook van invloed. Zo gaan stressvolle omstandigheden vaak vooraf aan het krijgen van een depressie of manie. Erfelijkheid en stressvolle omstandigheden kunnen er beide toe bijdragen dat de ziekte zich openbaart.

 

Gerelateerde artikelen:

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer