Table of Contents

Behandeling boulimia nervosa

Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor boulimia vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk, om het eetpatroon te normaliseren en daarna te stabiliseren. Iemand met een eetstoornis moet vaak bijna opnieuw leren eten. Leren wat een normaal voedingspatroon is, hoeveel een goede portie is en leren variëren op de basislijst met boterhammen. Want als jij voor je ontbijt drie boterhammen moet eten, hoe kun je dat dan op een goede manier vervangen als je yoghurt met cruesli wilt eten? Ook het compensatiegedrag, dat bij veel eetstoornissen in meer of mindere mate een rol speelt, moet afgeleerd worden.

Bij veel eetstoornisbehandelingen ligt op dat deel, zeker in het begin, de nadruk. Verder is er bij mensen met ondergewicht een duidelijk aanwezige gewichtscomponent in de behandeling: ze moeten aankomen naar een gezond gewicht. Vaak gaat dit met een wekelijkse aankomeis, al dan niet met consequenties als deze eis (meermaals) niet gehaald wordt.

Daarnaast wordt er in veel therapieën aandacht besteed aan onderwerpen als zelfbeeld, perfectionisme en het op een gezondere manier omgaan met emoties. Ook is er vaak een stuk psycho-educatie bij betrokken, voor meer inzicht in de stoornis en de gevolgen daarvan.

Laatste blogs over Boulimia:

Gerelateerde artikelen:

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor anorexia vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk. Omdat mensen met anorexia vaak ondergewicht hebben, wordt er eerst gewerkt om het gewicht omhoog te krijgen…

  • DaretoSeeMe en dsmmeisjes logo

    Wat is boulimia nervosa Boulimia nervosa valt in de DSM-V onder de voedings- en eetstoornissen. Het is een eetstoornis waarbij iemand met regelmaat grote eetbuien heeft, die dan op een of andere manier gecompenseerd worden. Vroeger werd er onderscheid gemaakt…