Behandeling ADHD

ADHD is niet te genezen. Behandeling is gericht op het verminderen van klachten. Vaak bestaat een behandeling uit een vorm van gedragstherapie en/of medicatie.

Psycho-educatie

Psycho-educatie is gericht op dat iemand zo veel mogelijk inzicht en kennis krijgt over ADHD. Het begrijpen van eigen gedrag kan helpen om beter met de symptomen om te kunnen gaan.

Cognitieve Gedragstherapie

Hierbij wordt aandacht besteed aan gedrag en gedachten die van invloed kunnen zijn op de ernst van de symptomen. Het is erop gericht om iemand bewust te maken en meer grip te laten krijgen op zijn/haar innerlijke functioneren. Het kan mensen met ADHD helpen leren nadenken over bepaalde acties en zo hun impulsiviteit te beheersen.

Sociale vaardigheidstraining

Veel mensen met ADHD lopen tegen moeilijkheden aan in sociale contacten. Door middel van een Sociale Vaardigheidstraining worden sociale vaardigheden geoefend om contacten met anderen te kunnen verbeteren.

Fysiotherapie of een sensomotorische training

Veel kinderen met ADHD hebben moeite met fijne motoriek. Fysiotherapie of een sensomotorische training kan dit helpen verbeteren.

Medicijnen

Medicijnen blijken voor mensen met ADHD over het algemeen meer effect te hebben dan therapie. Stimulantia (zoals Ritalin, Concerta en dextro-amfetamine) worden het meest voorgeschreven. Deze werken bij 50-70% van de mensen voor alle ADHD symptomen. De medicatie zorgt ervoor dat mensen met ADHD zich rustiger voelen, meer energie hebben, helderder na kunnen, georganiseerder zijn en zich beter kunnen concentreren.

Soms helpen visolie en Omega 3 supplementen, omdat deze een bevorderend effect hebben op het concentratievermogen.

Gerelateerde artikelen:

  • Behandeling boulimia nervosa

    Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor boulimia vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk, om het…

  • Behandeling anorexia nervosa

    Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor anorexia vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk. Omdat mensen…

  • Behandeling BED (eetbuienstoornis)

    Zoals alle eetstoornissen is de behandeling voor BED vaak een combinatie van therapie en voedingsbegeleiding. Op dat laatste ligt vaak eerst de nadruk. Het normaliseren…

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.