Table of Contents

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Wat is een angststoornis

Over angststoornissen

Angst is een normale reactie op stress en kan in sommige situaties gunstig zijn. Het kan ons waarschuwen voor gevaar en ons helpen ons voor te bereiden of op te letten. Wanneer je bovenmatige angst hebt, voor iets dat geen reële dreiging vormt en je er problemen door ondervindt spreken we van een angststoornis.

Angststoornissen kunnen ertoe leiden dat mensen situaties te vermijden die angst veroorzaken. Werk, school en persoonlijke relaties kunnen hieronder lijden.

Angstoornissen zijn de meest voorkomende psychische stoornissen en treffen bijna 30 procent van de volwassenen op een bepaald moment in hun leven. Angststoornissen zijn te behandelen en behandeling helpt de meeste mensen een normaal en productief leven te leiden.

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, specifieke fobie, agorafobie, sociale angst en verlatingsangst.

Risicofactoren

De oorzaken van angststoornissen zijn momenteel onbekend, maar er is waarschijnlijk sprake van een combinatie van factoren zoals genetische, milieu-, psychologische en ontwikkelingsfactoren. Angstoornissen kunnen in families voorkomen, wat suggereert dat een combinatie van genen en omgeving de stoornissen kan veroorzaken.

Diagnose en behandeling

De eerste stap is om naar je arts te gaan om er zeker van te zijn dat er geen fysiek probleem is dat de symptomen veroorzaakt. Als er een angststoornis wordt gediagnosticeerd, kan een professional in de psychische gezondheidszorg samen met je werken aan de beste behandeling. Helaas zoeken veel mensen met angststoornissen geen hulp. Ze realiseren zich niet dat ze een ziekte hebben waar effectieve behandeling voor bestaat.

Hoewel elke angststoornis unieke kenmerken heeft, reageren de meeste mensen goed op twee soorten behandelingen: psychotherapie en medicijnen. Deze behandelingen kunnen alleen of in combinatie worden gegeven.

Cognitieve gedragstherapie (Cognitieve gedragstherapie (CBT), een vorm van gesprekstherapie, kan iemand helpen om een andere manier van denken, reageren en gedrag te leren om zich minder angstig te voelen.

Medicijnen kunnen geen angststoornissen genezen, maar kunnen wel een aanzienlijke verlichting van de symptomen geven. De meest gebruikte medicijnen zijn anti-angstmedicatie (over het algemeen slechts voor een korte periode voorgeschreven) en antidepressiva. Bètablokkers, gebruikt voor hartaandoeningen, worden soms gebruikt om fysieke symptomen van angst te controleren.

Zelfhulp

Er zijn een aantal dingen die mensen zelf kunnen doen om de symptomen van angststoornissen aan te pakken. Stressmanagementtechnieken en meditatie kunnen nuttig zijn. Ondersteunende groepen (persoonlijk of online) kunnen de mogelijkheid bieden om ervaringen en copingstrategieën te delen.

Het kan ook goed zijn om meer te leren over de specifieke kenmerken van jouw stoornis en om familie en vrienden te helpen het beter te begrijpen.

Verwante aandoeningen

Meer weten over leven met angst? Lees dan:

Het mens achter de labels

Boek mens achter de labels

Gerelateerde artikelen:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

Meer rust en minder stress

Zoek je naar manieren om meer rust te hebben en minder stress te beleven? Methodes zoals mindfulness en yoga kunnen je op weg helpen. Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen, vanaf €9,99,- per maand

Of bekijk andere cursussen die je op weg helpen naar een rustiger leven:

Yoga Nidra

yoga nidra

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

Mindfulness

mindfulness

In deze 8-weekse Mindfulness cursus krijg je een dagelijks stappenplan om thuis aan de slag te gaan met Mindfulness en meer rust en minder stress te ervaren. 

Yoga

yoga stap voor stap

In deze online Yogacursus voor beginners leer je alle basishoudingen van de Yoga aan en kun je lekker thuis, wanneer jij het wil en op je eigen tempo aan de slag met Yoga.

Minimalisme

minimalisme

Het doel van deze cursus is om in zeven weken meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. Je leert te 'Ontspullen' om je externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven.

Reis door de chakra's

chakra

In deze cursus gaan we op reis door de zeven chakra's met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren, en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies.

yoga en meditatie

onbeperkte cursus

yoga abonnement

Voor minder dan de prijs van een enkele losse les in een studio krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende Yogalessen.

vanaf €9,99,- per maand

lees meer